“Toplumumuz, ikiye bölünmenin eşiğindedir"

DİSK, TMMOB ve TTB “Çağrımız İnsandan Yana Olan Herkese!” başlıklı ortak bir açıklama yaparak, toplumun ikiye bölünmenin eşiğinde olduğunu söyledi ve herkesi sorumlu olmaya çağırdı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) ortak bir açıklama yaparak Türkiye gündemine ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’nin bir kez daha savaş/barış ikilemine sıkıştırıldığına dikkat çekilen açıklamada, süreçte herkes sorumlu davranmaya çağırıldı.

“Çağrımız İnsandan Yana Olan Herkese!” başlıklı açıklamada, gerilim ve çatışma ortamının bugünlerde giderek tırmandırıldığı kaydedilirken, “Bu ülkede sıkılan her kurşun, atılan her bomba, patlayan her mayın, gerçekleşen her türlü silahlı çatışma ülkemizde barış içinde bir arada yaşama umudunu yok ediyor, silahların konuştuğu yerde barışın sesi duyulmuyor” ifadelerine yer verildi. DİSK, TMMOB ve TTB yaptığı açıklamada, Diyarbakır Silvan‘da yaşananların bir kez daha barış umudunu dinamitlediğini kaydederken, açıklamada “Artık gençlerin ölümüne kimsenin tahammülü kalmamıştır” denildi.

Kürt sorununda, sorunun ele alınış biçimindeki yanlışlıklar, seçilmişlerin temsiliyetinin engellenmesi, karşılıklı yapılan gergin açıklamalar ve susmayan silahlarla çözümden uzaklaşıldığının kaydedildiği açıklamada, gidişin çok tehlikeli olduğuna işaret edilerek şu ifadelere yer verildi: “Toplumumuz, ikiye bölünmenin eşiğindedir. Türkiye‘yi bir iç savaşa sürükleyebilecek, Türk-Kürt kardeşliğini temelden sarsabilecek bir yarılmaya yol açacak özelliğe sahiptir. Hepimiz toplumun kamplaştırılmasına prim vermeyerek bir arada kardeşçe yaşamı savunmak, silahların susmasını istemek ve sağduyulu demokratik yaklaşımları egemen kılmak sorumluluğuyla karşı karşıyayız.”

Başta parlamento ve Hükümet olmak üzere siyasal partileri, toplumsal kurumları, tüm emek ve meslek örgütlerini ve herkesi barışı egemen kılmak için çaba göstermeye, katkı sağlamaya çağıran DİSK, TMMOB ve TTB açıklamalarını, “Tarihin bir kez daha tekrarlanmasına, şiddetin ve silahların bir kez daha hayatımıza egemen olmasına izin vermemek hepimizin sorumluluğudur” ifadeleriyle sonlandırdı.

(soL-Haber Merkezi)