Sırrı Süreyya Önder'den türban ve kravat önergesi

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, erkek milletvekillerinin kravat takmaması, kadın milletvekillerinin türban takabilmesi yönünde içtüzük değişikliği için önerge verdiğini açıkladı.

Anadolu Ajansı ve ANKA'nın haberine göre, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in imzasıyla teklif görüşülmeden önce Meclis Başkanlığına verilen önergede, ''Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM teşkilat memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer, kadınlar ise tayyör, ceket ve pantolon giyer, dini inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir'' ifadeleri yer aldı.

Gazetecilere de dağıtılan önergenin gerekçesinde, ''bu değişiklikle toplumsal ve sosyal adaletsizliğin giderilmesi, dini inancı gereği başını örtme mecburiyeti hisseden ve böyle inanan kadınlara din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde imkan tanınmasının amaçlandığı'' belirtildi.

''Kravat takma mecburiyetinin günümüz dünyasında tek tipçi ve toplumu yukarıdan aşağıya, insanların kılık kıyafetine göre dizayn etme anlayışının ürünü olduğu'' ifade edilen gerekçede, ''bu mecburiyetin kaldırılmasının yine kişi hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi için zorunlu olduğu'' kaydedildi.

Sırrı Süreyya Önder, TBMM Genel Kurulu'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Önder, kuliste gazetecelerle sohbet ederken, "erkek milletvekillerinin kravat takmaması, buna karşılık kadın milletvekillerinin başörtüsü takabilmesi" yönünde, İçtüzük değişikliği teklifi için önerge verdiğini söyledi.