Savcılık bayrak satıcısının büyük suçunu ortaya çıkardı: Direnmek!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bayrak satarken gözaltına alınıp tutuklanan Ali Sarıçiçek'e ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada Sarıçiçek'in bayrak sattığı için değil direndiği için tutuklandığını belirten savcılık, büyük bir suç ortaya çıkarmışcasına konuya ilişkin haberlere de tepki gösterdi.

Akıl dışı gerekçelerle 8 Temmuz'da tutuklanan 8 kişiden birisi olan bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek'e ilişkin çıkan haberlerin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı skandal bir açıklama yaptı.

Savcılık, Sarıçiçek'in bayrak sattığı için değil "Görevi yaptırmamak için direnme" suçundan tutuklandığını açıkladı.

"6 Temmuz 2013'te meydana gelen olaylarda gözaltına alınan 59 kişi, 8 Temmuz 2013 tarihinde adliyeye sevk olmuş, ifade alma işlemlerinden sonra 51 kişi, delil durum gözetilerek serbest bırakılmıştır. Ali Sarıçiçek isimli şüphelinin de aralarında bulunduğu 8 kişi, dosyadaki mevcut delil durumu gözetilerek, 'görevi yaptırmamak için direnme' ve 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama' suçlarını işledikleri iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk olmuşlardır. İstanbul 31. Sulh Ceza Mahkemesi'nde sorgulaması yapılan 8 şahıs, iddia olunan suçlar yönünden tutuklanmışlardır. Sevk maddesinde yer alan TCK 265/1 maddesinin (Görevi yaptırmamak için direnme) ceza müeyyidesi 6 aydan 3 yıla kadar, 2911 Sayılı Kanunun 32/1 maddesinin (Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama) suçunun cezai müeyyidesi de 6 aydan 3 yıla kadardır."

Savcılığın bu açıklamasına karşın Sarıçiçek'in gözaltına alınma anı CHP'li vekillerin raporunda şöyle yer aldı:

Bayrak satarak evini geçindiren Sarıçiçek, çok yorulduğu için eve gitmeye karar verdiğini ancak yolunun polis barikatı ile kesildiğini söylüyor. Geçmek için izin istediğini belirten Sarıçiçek, kendisine izin verilmediğini ancak pasaportlarını gösteren ABD’li iki kişinin barikattan geçmesine izin verildiğini ifade ediyor. Bunun üzerine sinirlendiğini ve ellerini havaya kaldırdığını söyleyen Sarıçiçek, o sırada TOMA’nın tazyikli su sıktığını ve tüm bayraklarının ıslandığını ve ıslanan bayrakların satılmayacağını söyleyen Sarıçiçek bu durumdan dolayı sinirlendiğini anlatıyor. Bu nedenle polise sözlü olarak tepki gösterip bağıra çağıra oradan uzaklaştığını, ters yöne yürümeye başladığını ve o sırada gençlerin “Zıpla Zıpla Zıplamayan Tayyip” sloganı attığını söyleyen Sarıçiçek, iki sokak ötede dinlenmek için oturduğu kaldırımdan gözaltına alındığını söylemiştir. Ayrıca Sarıçiçek, bayraklarının karakolda kaldığını ve ailesine teslim edilmediğini de belirtmiştir.

(soL - Haber Merkezi)