'Sağlam irade' afişleri kalkıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın otobüs duraklarında yer alan 'sağlam irade' yazılı posterleri, Kocaeli’nde ilçe seçim kurullarının verdiği karar gereği kaldırılıyor. Kararın gerekçesi, otobüs duraklarının kamusal alan olması.

Uğur Enç - soL

Sivil Dayanışma Platformu (SDP) imzasıyla bir süredir ülkenin dört bir yanına asılan ve üzerinde “sağlam irade” yazan Recep Tayyip Erdoğan posterleri hakkında kaldırılması kararı verildi.

17 Aralık operasyonu sonrasında billboard ve otobüs duraklarına yaygın olarak asılan poster hakkında CHP Kocaeli İl Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Arzu Türkkal Enç, CHP Kartepe İlçe Başkanı Başar Değer ve CHP’li Emrah Toker İzmit, Kartepe ve Derince’de ilçe seçim kurullarına başvurdu. Seçim kurulları yaptıkları inceleme sonrasında otobüs duraklarının kamusal alan olmasını göz önünde bulundurarak Erdoğan’ın posterlerinin bu alanlardan kaldırılması gerektiğine karar verdi.

Kaymakamlıklara "kaldırın" talimatı
İzmit, Kartepe ve Derince ilçe seçim kulları kaymakamlıklara yazı göndererek posterlerin kaldırılması konusunda gereğin yapılmasını talep etti. İlçe seçim kurullarından kaymakamlıklara gönderilen yazılarda şu ifadeler yer aldı: “30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile ilgili olarak ilçemizdeki tüm otobüs duraklarında ve diğer bazı kamusal alanlarda, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’ı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resimleri ve bu resimlerin içinde övücü ibare olan ‘sağlam irade’ yazısının bulunduğu tespit edildi. Siyasi propagandanın her türlüsünün yasak olduğu belirtildiğinden, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 61. maddeleri ve yazımız ekinde gönderilen Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 30.11.2013 tarih ve 554 sayılı kararı gereğince, gereğinin yapılması ve başkanlığımıza bilgi verilmesi hususunda gereği arz olunur.”

İlçe seçim kurullarının yazıları kaymakamlıklara ulaştı. Kaymakamlıklar kısa süre içerisinde kolluk kuvvetlerine talimat verecek ve ilgili posterler otobüs duraklarından ve kamusal alanlardan kaldırılacak.

Karar, başka iller için de emsal teşkil edebilir.