Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Rektörlük okutmanları cemaat vakfına yolluyor

Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Gülen Cemaati'ne ait Yunus Emre Vakfı ile yabancılara Türkçe öğretimi konusunda ortak çalışmalar yürütüyor. İki üniversitenin okutmanları geçtiğimiz aylarda cemaate ait vakfın 'öğretmen'lerine seminer verdi.

Yayın Tarihi: 30.11.2010 , 10:15 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'ne bağlı iki TÖMER (Türkçe Öğretim Merkezi), Gülen Cemaati'ne ait Yunus Emre Vakfı ile hizmet içi eğitim, öğretim elemanı görevlendirme ve ders gereçleri gibi konularda işbirliği içinde çalışmaya başladı.

Geçtiğimiz aylarda kendisini “Cumhuriyet üniversitesi” olarak niteleyen Ankara Üniversitesi, okutmanlarını cemaatin Yunus Emre Vakfı’nda Türkçe öğretimi konusunda seminerlere gönderdi. Vakıf, Gazi Üniversitesi ile de benzer işbirliği içinde olduğunu web sayfasından duyuruyor.

Yunus Emre Vakfı’nın ayrıcalığı
5 Mayıs 2007 Cumartesi günü tüm partilerin desteğiyle TBMM’de 5653 sayılı kanunla kurulan Yunus Emre Vakfı "Türk dilini ve kültürünü tanıtmak amacıyla" kuruldu.

Vakıf “Kurumlar Vergisi'nden, yapılacak bağış ve yardımlar sebebiyle Veraset ve İntikal Vergisi'nden, sahip oldukları taşınır ve taşınmaz mallar ile yapacakları tüm muameleleri her türlü vergi, resim ve harçtan, Vakıflar Genel Müdürlüğünce vakıflardan tahsil edilen teftiş ve denetleme masraflarına katılma paylarından” muaf olduğu gibi, “Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, diğer kanunlarla tanınan vergi, resim ve harç istisnalarından yararlanması”, ayrıca “Vakfa ve Enstitüye yapılacak bağış ve yardımların Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahından indirilebilmesi” öngörüldü.

Kanunda ayrıca Vakfın kuruluş işlemlerinde kullanılmak üzere Tanıtma Fonu’ndan 1 milyon YTL aktarılacağı belirtildi. Vakıf kanununun geçici ikinci maddesi ise devlete ait olan yurtdışındaki araç, gereç, bina ve arazilerin bu vakfa bağlı kültür merkezlerine bedelsiz bir şekilde devredilmesini öngörmekteydi.

Tekel işçileri hakları için mücadele ederken İstanbul’daki iki Tekel binası, iktidara yakın bazı vakıflara 49 yıllığına kiralanmıştı. Aynı şekilde Ankara’da tarihi TEKEL binası da 49 yıllığına Yunus Emre Vakfı’na kiralandı.

Onursal Başkan Gül, Mütevelli Heyeti Başkanı Davutoğlu
Vakfın Kurucu Mütevelli Heyet üyelerine bakınca Vakfın neden böyle el üstünde tutulduğu da görülüyor: Onursal başkanı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Diğer kurucu üyeler, eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu.

Mütevelli heyetinde ayrıca Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Maliye Bakanı Mehmet Şişmek, Üniversitelerarası Kurul Üyesi Prof. Dr. Bekir Deniz ve Prof. Dr. Kıymet Giray, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Kara, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Coşkun Çakır, Rasim Özdenören, Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan gibi isimler bulunmakta. Kısacası vakfın önemli isimleri AKP’li yöneticiler. Aslında AKP bizzat bir vakıf kurmuş gibi.

Vakfa bağlı bir enstitü: Yunus Emre Enstitüsü
Vakfa bağlı Yunus Emre Enstitüsü'nün başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan. Bilkan, cemaat tarafından kurulan Fatih Üniversitesi’nden, TOBB’a geçen bir öğretim üyesi. Hem hükümete hem cemaate yakın bir isim olan Bilkan özel bir toplantıda, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten para istediğinde, Şimşek’in, “Ben sabah yabancılardan para istiyorum, akşam sen benden alıyorsun” dediğini, bir tıkanıklık veya engelle karşılaştıklarında Davutoğlu’nun hemen hallettiğini gururla anlatmıştı.

Vakfın sitesindeki işbirliği açıklaması
Yunus Emre Vakfı'nın resmi internet sitesinde şu ifadelere yer veriliyor: "Vakfımız, kurulan ilk TÖMER niteliğindeki Ankara Üniversitesine bağlı Ankara TÖMER ve Gazi Üniversitesi bünyesindeki Gazi TÖMER ile işbirliğinde bulunarak, hizmet içi eğitim, öğretim elemanı görevlendirme, Türkçe sınavları, Türkçe ders kitapları ve öğretim materyalleri gibi hususlarda ortak çalışmalar yürütmektedir. Bu hususta, Ankara Üniversitesi TÖMER'in "Yeni Hitit" ve Gazi Üniversitesi TÖMER'in "Yabancılar için Türkçe" adlı Türkçe öğretim materyallerinin yurt dışındaki Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerimizde kullanılması konusunda mutabakata varılmıştır. Ayrıca, yurt dışındaki Türkçe kurslarımızda görev alacak okutmanlara, işbirliğinde bulunduğumuz TÖMER'ler tarafından kısa süreli eğitim verilmiş, onların mevcut bilgi birikimlerinden faydalanılmıştır."

(soL - Haber Merkezi)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.