Pınar Sağ Kaypakkaya'yı övdüğü için yargılanıyor

Sanatçı Pınar Sağ, İbrahim Kaypakkaya'yı övdüğü gerekçesiyle yargılandığı davada bugün ifade verdi. Sağ, Kaypakkaya'nın terör örgütü kurucusu ve yöneticisi kabul edildiği davada "örgüt propagandası" yapmaktan yargılanıyor.

Tunceli'de katıldığı konser sırasında yaptığı konuşmada 1973 yılında işkencede katledilen İbrahim Kaypakkaya'yı övdüğü gerekçesiyle hakkında Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. Maddesi uyarınca 'örgüt propagandası' yapmaktan dava açılan sanatçı Pınar Sağ bugün hakim karşısına çıktı.

3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında talimatla İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade veren Pınar Sağ, "29 Mart 2009 seçimlerinde, Dersim bölgesindeki bağımsız aday Murat Kur'a destek vermek için oradaki etkinliklere katıldım. Bu etkinlikler sırasında, sanatçı olmamdan dolayı o bölge insanlarıyla görüşmelerimiz, sohbetlerimiz oluyor. Ben konser sırasında, İbrahim Kaypakkaya'dan söz etmekle suç işlediğimi düşünmüyorum" dedi.

"Kaypakkaya suçlu değildir"
Sağ savunmasında, Kaypakkaya'nın suçlu olduğunu düşünmediğini, Türkiye'de bugün Erdal Eren ve birçok kişinin adı geçtiğinde alkışlandıklarını, sanatçı olarak sahnede söylediklerinin ise suç ve suçluyu övme suçuna sokulduğunu ve bu durumu hukuksuz bulduğunu belirtti.

Pınar Sağ, "Ben hiçbir şekilde örgüt propagandası yapmadım. Ancak İbrahim Kaypakkaya'nın suçlu olduğunu da düşünmüyorum. Savunmamın devamını Malatya'da gerçekleştirmek istiyorum" dedi.

Sağ'ın ifadesinin ardından avukatı Taylan Tanay müvekkilinin bir sanatçı olmasının yanında aynı zamanda bir aydın olduğunu da vurguladı ve müvekkilinin sanatçı duyarlılığıyla konserde Diyarbakır'da öldürülen İbrahim Kaypakkaya'dan bahsettiğini ve konuşmasında herhangi bir örgütün isminin geçmediğini söyledi.

Tanay'ın müvekkili Pınar Sağ'ın beraatini istediği davanın diğer sanığı Mehmet Özcan, yurt dışında olması nedeniyle duruşmaya katılmadı. Mahkeme, Özcan'ın ifadesinin alınabilmesi için duruşmanın ertelenmesine karar verdi.


soL, Pınar Sağ ile hakkında açılan davaları da değerlendirdiği bir röportaj yapmıştı:
Konuştuğu için dava üzerine dava açılıyor


5 yıla kadar hapis isteniyor
Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesinde Tunceli Belediyesi bağımsız başkan adayı Murat Kur tarafından düzenlenen açık hava toplantısına katılan Mehmet Özcan ve Pınar Sağ'ın, yaptıkları konuşmalarda terör örgütü kurucusu ve yöneticisi İbrahim Kaypakkaya'yı övdükleri belirtilmişti.

Savcılık, Sağ ve Özcan için 2 yıla kadar hapis cezası istemişti. Ancak iddianame Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi'nde kabul edilmesine rağmen, "görevsizlik" kararı verilmiş ve dosya Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Burada sanıklara isnat edilen suç tanımı değiştirildi ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 ila 5 yıl hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

"Konuşmaya devam edeceğim"
Sanatçı Pınar Sağ ile 4 Eylül 2010'da soL Kültür'de yayınlanan bir röportaj yapmıştık. Sağ, röportajında söz konusu dava için söylediklerinin arkasında olduğu ve ve inandığı değerler için konuşmaya ve söylemeye devam edeceğini belirtmişti:

"Bana soruldu, 'İbrahim Kaypakkaya söylemlerimin arkasında durup durmadığım, Denizlerle ilgili değerlerimin arkasında durup durmadığım' soruldu. Ben de, bu noktada hiçbir zaman ödün vermeyeceğimi, bazı şeylerin bedeli olduğunun farkında olan bir birey olarak, inandığım değerler doğrultusunda söylemeye, konuşmaya devam edeceğimi söyledim. Gerçekten geri adım atmak, bu ülkedeki pek çok acının üzerine sünger çekmek demektir. Bunun bilincinde olan biriyim. İbrahim Kaypakkaya’nın suçlu olmadığını düşündüğümü söyledim. Çünkü verdikleri sınıfsal mücadeleyle Denizlerin, Mahirlerin verdikleri sınıfsal mücadeleyle bu ülkedeki insanların işçi, köylü, emekçi ayrımı yapmadan herkesin eşit haklarla yaşama özgürlüğünü savunduklarını dile getirdim. Bundan da geri adım atacak biri değilim zaten."
(soL-Haber Merkezi)