Başbakan Erdoğan, “kriz var, memura yüksek zam yapamayız” açıklamaları yaparken, 300 milyon TL tutarındaki yeni Başbakanlık binası ihalesini halktan gizli tutacak.
İhale süreci halktan gizlenecek
Cumhuriyet gazetesinden Fırat Kozok’un haberine göre, Söğütözü’nde bulunan Orman Genel Müdürlüğü arazisine yapılacak yeni Başbakanlık binası “davetiye usulü” ihaleyle inşa edilecek. İlk etapta 300 milyon TL’lik yerleşke inşaatı için 10 firmaya çağrı yapıldı. İnşaat masrafı Kalkınma Bakanlığı bütçesinden karşılanacak ama yurttaş ‘yüksek güvenlik’ gerekçesiyle ihale sürecini yakından izleyemeyecek.
İkinci bir ihale daha yapılacak
Yerleşkenin ince işçiliği ve iç donanımı için ise ikinci bir ihale daha yapılacak. Söğütözü’nde bulunan Orman Genel Müdürlüğü arazisine yapılacak yeni Başbakanlık binası Türkiye’nin en güvenlikli alanlarından biri olacak. 150 bin metrekareyi bulacak yerleşkede helikopter pisti bile bulunacak.
Yandaş firmalar mı zengin edilecek?
Başbakanlık’ın Ankara Söğütözü’nde yapılacak yeni binası “yüksek güvenlik” gerekçesiyle “davetiye usulü” ihaleyle inşa edilecek. İlk etapta 300 milyon TL’lik yerleşke inşaatı için 10 firmaya çağrı yapıldı. Bedeli Kalkınma Bakanlığı bütçesinde yer alan Yatırımları Hızlandırma Ödeneği’nden karşılanacak ihale, ihale yasası kapsamı dışında tutulduğu için itiraz ve bekleme söz konusu olmayacak.
Erdoğan’ın Beyaz Saray’ı
Başbakanlık’ın “Beyaz Saray” olarak nitelendirilen yeni yerleşkesine ilişkin ihale çalışmaları sürüyor. Bakanlar Kurulu kararıyla Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülen ihaleye davet usulüyle 10 firma çağrıldı. Bakanlar Kurulu, geçen mart ayında “hassas görülen” mal ve hizmet alımlarının yalnızca “pazarlık” ve “davet” yöntemleriyle ihale edileceğini ya da “doğrudan alım” yönteminin seçilebileceğini karara bağlamıştı.
Kamu İhale Yasası’nın 3. maddesi, “Savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine ilgili bakanlık tarafından karar verilen veya mevzuatı uyarınca sözleşmenin yürütülmesi sırasında özel güvenlik tedbirleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren hallerle ilgili olan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin” yasa kapsamına alınmayabileceği ifade ediliyor. İşte bu çerçevede yapılacak ihale için Türkiye’nin büyük inşaat firmalarına çağrı yapıldı. Firmalar Başbakanlık’ın çağrısı üzerine yerleşke ihalesi için tekliflerini hazırladı. 300 milyon TL’lik ihalenin ardından yerleşkenin ince işçiliği ve iç donanımı için ikinci bir ihale daha yapılacak.
Yeni bina inşaatı için Başbakanlık bütçesinde ödenek konulmadı. Kampusun yapımı Kalkınma Bakanlığı bütçesinde yer alan Yatırımları Hızlandırma Ödeneği’nden karşılanacak.
Orman Genel Müdürlüğü’ne ait arazi üzerine yapılacak yeni yerleşkeyle ilgili ayrıntılar da netleşmeye başladı. Buna göre yeni yerleşke 3 bloktan oluşacak. Yaklaşık 150 bin metrekarelik alana yayılacak yeni Başbakanlık yerleşkesi içerisinde bir helikopter pisti de yer alacak.