MHP'nin Suriye'deki militanlarla bağlantısı

Milliyetçi Hareket Partisi'nin, Suriye'deki cihadcı çetelerle olan ilişkisi, ülkü ocakları başkanları seviyesinde yürütülüyor. Suriye'de öldürülen ülkücüler, MHP tarafından sahipleniliyor.

Taha Haber'den Ferhat Aktaş'ın haberine göre, Giresun Ülkü Ocakları şube eski başkanı Selami Aynur’un Halep’te öldürülmesi sonrasında, MHP’lilerin Suriye’deki teröristlerle ilişki içerisinde oldukları ortaya çıkmıştı. Daha yakından bakıldığında, Aynur’un MHP ile Suriyeli çeteler arasındaki ilk ilişki olmadığı, ortada daha karmaşık ilişkilerin bulunduğu anlaşılacaktı.

Ülkü Ocakları'nın Suriye ilgisi
Haberin ilerleyen bölümlerinde daha detaylı anlatılacak Adil (Adel) Orli isimli çete lideri bu ilişkinin en önemli figürü olması açısından son derece önemli.

Adil Orli ile irtibat halinde olan MHP’lilerin geçtiğimiz Mart ayında kuzey Halep’te başka bir çete ile girilen çatışmada hayatını kaybeden Giresun Ülkü Ocakları Başkanı Selami Aynur’u ‘reisimiz şahadete erdi’ diyerek açıktan sahiplendiği görülüyor. Suriye’ye terör faaliyetlerine giden ülkücülerin Selami Aynur örneğinde olduğu gibi Türkmen çetelere katıldıkları bu somut hadiseyle bir kez daha netleşmiş oldu. Adil Orli ve çetesiyle direk temas halinde olan Bursa Orhangazi Ülkü Ocağının Halep’te öldürülen Selami Aynur’la ilgili ocak binasına astırdığı pankart söze gerek bırakmıyor.

Suriye’deki terör unsurlarıyla irtibatlı MHP’liler Giresunlu ülkücü başkanın yaptığı gibi başka bir ülkenin topraklarına terör amaçlı gitmeyi çevrelerine salık veriyor, ölen şahısın ardından anma programları organize ediliyor.

TARİH: 14 Nisan 2014. YER: Lazkiye Bayır Bucak bölgesi. Bursa Orhangazi’den Ülkü Ocağının gönderdiği TIR dolusu eşya bölgedeki silahlı unsurlara dağıtılıyor. TIR’ın önünde poz veren aynı zamanda çetenin ülkücüler içindeki irtibatı Muhammed Aytemur’un yanında terörist lider Adil Orli ve Halep’li terörist unsur Hüseyin Bozan görülüyor.

Adil Orli’nin Keseb saldırısının hemen öncesi Hatay’da olduğu, saldırıya katılacak militanlarla beraber Yayladağı Sınır Kapısından giriş yaptığı biliniyor. 23 Mart tarihli 45 nolu tepe önünde verdiği poz ile 30 Mart tarihli SMDK başkanı Ahmed El Carba’nın Türkiye üzerinden Keseb’e yakın mevkilere gerçekleştirdiği ziyarette beraber gözüktükleri fotoğraf dikkat çekiyor. Keseb’e saldıran El Nusra ve Ahrar Şam çeteleri ganimet adını verdikleri yağmadan sonra bölgeden çekilirken Adil Orli, Ali Şehirli, Heysem Topalca, Tarık Sohta’nın pratikte yönlendirdiği Türkmen çeteler Yayladağı sınırına yakın noktalarda mevzilenmeye devam ediyor.

MHP’lileri 14 Nisan tarihinde bölgeye getiren kişi Halep’li terörist unsur Hüseyin Bozan. Adil Orli’nin yanında gezdirdiği kişilerden biri Bozan. O da şefi Orli gibi sık sık Türkiye’ye geliyor. Hatay, Gaziantep, Bursa, Sakarya, İstanbul, Antalya gibi şehirlerde ülkücü kişi ve kurumlarla görüşüyor. Halep’te öldürülen Ülkü Ocakları başkanı Selami Aynur’la yakın ilişkileri olduğu biliniyor.

Adil Orli MHP'lilerle İstanbul'da neden bir araya geldi?
TARİH: 17 Nisan 2014. YER: İstanbul Pendik.

Keseb saldırısını organize eden terörist lider Adil Orli İstanbul’a geldi. İstanbul’da görüştüğü kişiler ülkücü camianın bilinen yöneticileri. 17 Nisan tarihli gizemli, kurt işaretli buluşmanın aktörleri şu kişiler

Metin Özüpek- İstanbul Kartal MHP İlçe Başkanı

Fırat Söğüşlü – Orhangazi Ülkü Ocakları Başkanı

Tuna Altay (Adem Şen)- Pendik Ülkü Ocağı Başkanı

Hüseyin Bozan- Terörist unsur

Muhammet Aytemur (Haşimi) Ülkü Ocakları Yöneticisi

Adil Orli- Suriyeli Terörist Lider

Hulusi Çolak- Ülkü Ocakları Yöneticisi

Adil Orli ile buluşan Ülkü Ocakları başkan ve yöneticilerinin yanında MHP Kartal İlçe Başkanı Metin Özüpek’te var. Özüpek’in Orli ile samimiyeti başka fotoğraf karelerinden de yansıyor. MHP İlçe Başkanı Metin Özüpek’in Marmara Üniversitesinde kısa süre önce yaşanan, sol görüşlü ve Kürt öğrencilere satır sopalarla saldırı olayına karışan Ülkü Ocakları mensuplarını himaye ettiği dile getirildi.

TARİH: 19 Nisan 2014. YER: İstanbul Kartal.

Bu manidar buluşmaya Adil Orli’nin yanı sıra kardeşi Ayhan Orli’de katılıyor. Birlikte poz veren ekip beraber oldukları MHP’liler. İkinci buluşmada dikkat çekici iki farklı isim göze çarpıyor. Görüşmeye katılanlardan öğrenebildiğimiz isimler şunlar:

Adil Orli- Suriyeli Terörist Lider

Ayhan Orli – Terörist liderin kardeşi

Derviş Yücel- Tuzla Bel. Bşk. Yar.- AKP İstanbul Milletvekili Adayı

Fırat Söğüşlü- Orhangazi Ülkü Ocakları Başkanı

Muhammet Aytemür- Ülkü Ocakları yöneticisi

Tuna Altay ( Adem Şen) Pendik Ülkü Ocağı Başkanı

Alparslan Demirbaş (Hoca) - Mehmet Ali Ağca’nın yakın arkadaşı

Çeçen Abdullah- Terörist unsur

Hüseyin Bozan- Terörist unsur

İstanbul Anadolu Yakasındaki ülkücü grupları temsil eden kişilerle özel görüşmeler gerçekleştiren Suriyeli terörist lider ve çetesine bağlı unsurların Mehmet Ali Ağca’nın samimi arkadaşlarından Alparslan Demirbaş ve Derviş Yücel’le bir araya gelmelerinin bir izahı olmalı. Sorulması gereken başlıca soru Adil Orli ile bu gerçekleşen bir dizi görüşmelerde ne konuşuldu, Lazkiye’de sayısız suça bulaşmış eli kanlı Adil Orli hangi gerçekçe ile ağırlandı?

Adil Orli kimdir?
Lazkiye ve Halep kırsalında Türk istihbaratının güdümünde terör faaliyeti yürüten Türkmen orijinli çetelerin önde gelen liderlerinden biri Adil (Adel) Orli'dir. Heysem Topalca, Ali Şehirli, Muhammed Avad, Tarık Sohta, Fehim İsa gibi isimler de önemli roller oynuyor. Bu isimlerin hepsi hakkında işledikleri cinayet, katliam ve terör liderliğinden dolayı Suriye resmi makamları tarafından yakalama kararı bulunuyor. Bayır Bucak Türkmen Dağı Şehitleri Tugaylarına bağlı Yavuz Selim, Sultan Murad, Nurettin Zengi, Fatih Mehmet Han gibi farklı etikete sahip bir dizi çete birlikleri bulunuyor. İsimleri farklı olsa da çatışmalara beraber iştirak ediyorlar.

Adil Orli terör unsurları içinde en azılı olanı. 2011 yılında Türkiye sınırındaki Şabanlı karakoluna baskın gerçekleştirip sınır polislerinin kafalarının kesilerek katledilmeleri eylemini örgütleyen saldırganların başında Heysem Topalca ve Adil Orli vardı. Ağustos 2013'te Lazkiye kırsalındaki Alevi köylerine katliam amaçlı saldıran, 235 insanı hunharca katleden çetelerin bir bölümü Adil Orli'nin liderliğinde katliama karıştı. Bölgede özellikle Alevilere karşı kullanılan paramiliter çeteleri komuta eden Adil Orli'nin kaçırdıkları onlarca Aleviyi kendisinin infaz ettiği bilinen bir gerçek.

Adil Orli Türkiye'de öğrenim görmüş bir isim. Eskişehir'de okudu. Öğrenim hayatından sonra Libya, Türkiye ve Suriye Tartus'ta beton firmalarında teknisyen olarak çalıştı. 2011 yılından itibaren Lazkiye Hatay sınırının sıfır noktasında yuvalanan Türkmen çetelerin başındaki etkili isimlerden biri olarak adından sıkça söz ettiriyor. Bölgedeki kaynaklar Adil Orli'yi fanatik Alevi düşmanı ve paragöz bir unsur olarak tarif ediyor. Terör faaliyetleri sonucunda elde ettiği serveti kardeşi Ayhan Orli üzerinden Türkiye'ye aktardığı iddia ediliyor.

Adil Orli 2012 yılında Libya ve Çeçen uyruklu cihadist tetikçileri ilk Suriye'ye getiren kişi olarak biliniyor. Bu taşıma organizasyonu Türkiye üzerinden gerçekleşti. Hâlihazırda komutası altında Çeçen uyruklu unsurlar bulunuyor. Çeçen Abdullah isimli Kafkas kökenli yardımcısıyla beraber hareket ediyor. Çeçen yardımcısını Türkiye'de olduğu zamanlarda yanından ayırmıyor. MHP yöneticileri ile yaptığı görüşmelerde olduğu gibi.