İslamcı sosyetenin 'usulsüz' keyfi

TDİ’nin başına getirilen Eyüp Çakmak ve önceki Genel Müdür Burhan Külünk’e ilişkin yeni usulsüzlük iddiaları ortaya çıktı. TDİ yönetim kuruluna gelen bir ihbar yazısına göre, “İslamcı sosyetenin” gittiği Huqqa adlı lüks restoranın devrinde usülsüzlük var.

Ali Ufuk Arikan

21 Şubat’ta Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne getirilen Eyüp Çakmak ve kurumun eski Genel Müdürü Burhan Külünk’e ilişkin geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiğimiz usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarına yenileri eklenmeye devam ediyor. TDİ Yönetim Kurulu’na kurumda çalışan bir denetçi tarafından gönderilen ihbar yazısında kurumun kiraya verdiği Kuruçeşme’de bulunan “Kuruçeşme eski Atık Kabul Tesisi” alanında yaşanan usulsüzlüklere göz yumulduğu, konuya ilişkin başvurulara yanıt alamadığı belirtiliyor.

Önemli usulsüzlük iddiaları

9 Ocak 2012 tarihinde Renovest Şirketiyle yapılan kira sözleşmesine göre, Kuruçeşme eski Atık Kabul Tesisi’nin 2,340 metrekarelik bölümü aylık 92 bin lira bedelle ilgili şirkete kiralanıyor. Ancak iddialara göre kiracı şirket önce kiraladığı 2430 metrekare alanı fiilen işgal yöntemiyle yaklaşık 4500 metrekareye çıkarırken, daha sonra yine sözleşmeye aykırı olarak palamar hizmeti verilen rıhtımdaki babalar ve aneleleri izinsiz iptal ederek, üzerlerine masa ve sandalye koymak için  platform yaptırdı. Bu işlemler sonrası TDİ’nin gelir kaybına uğratıldığının belirtildiği ihbar yazısında, sözleşmeye aykırı işlemlere karşı çıkan TDİ personelinin baskı gördüğü ifade edildi. O dönem şirketin Genel Müdürü olan Burhan Külünk ve şimdi şirketin başına geçirilen Eyüp Çakmak’ın imzasını taşıyan bu işlemde şirketin ciddi anlamda gelir kaybı yaşadığı iddia ediliyor.

Aile üyeleri çalışıyor

Yaşanan usulsüzlüğe neden göz yumulduğuna ilişkin önemli bir başka iddiaya da yer verilen ihbarda, Burhan Külünk aile üyelerinin 1 Mayıs 2013’te Huqqua’da işe başladığı oldu. Konuya ilişkin sigorta kayıtları da TDİ yönetim kuruluna sunulurken, şirket yönetiminin bu iddiaların üzerini kapattığı ifade ediliyor.

"Allah belasını versin"

Konuya ilişkin soL’a bilgi veren Türkiye Denizcilik İşletmesi çalışanları, ortaya çıkan bu bilgilere ilişkin Maliye Bakanlığı’na, Başbakanlık BİMER’e, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yüzlerce ihbar gönderildiğini ancak buraların da sessiz kaldığını aktardı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yolsuzluk operasyonu sonrası söylediği “Kim yolsuzluk yaparsa, mutlaka cezasını görmeli. Hem Allah belasını versin hem de... Öbür dünyaya kalmaması lazım” sözlerini hatırlatan bir kurum çalışanı, bu sözlere karşın Bakanlığın bu usulsüzlüklere sessiz kalmaya devam ettiğini dile getirdi.

Huqqa "herkesin" mekanı

TDİ’nin mülkü üzerine kurulu olan Huqqa adlı restoranın sahibi Başbakan’ın “altın adamı” olarak bilinen Cihan Kamer. İçinde mescit olan “İslamcı sosyetenin” gözde mekanı olarak bilinen lüks restoran için Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, “Kuruçeşme’de Reina’nın sırasında yeni açılan bu devasa mekanın manzarası muhteşem. Burası o bölgenin alkolsüz ilk restoran kafesi... Muhafazakar bohem burjuvalar mekanı şimdiden doldurmuş durumda” ifadelerini kullanmıştı. Kamer, açılış sonrası Huqqa’ya ilişkin Zaman gazetesine verdiği röportajda ise, “tam da alkol düzenlemesinin gündeme geldiği bir dönemde açıldı Huqqa. Başbakan ile yakınlığınız da biliniyor. Bu anlamda eleştiri aldınız mı?” sorusunu şöyle yanıtlamıştı:

Hiç almadım. Kaldı ki açılış zamanı tesadüfi oldu. Burası Türkiye Deniz İşletmeleri’nin mülkü. Bir arkadaşım ihaleye giriyor ve kazanıyor fakat kirası çok yüksek olduğundan altı ay bir şey yapamıyor. Ben ondan devraldım. Alkol yasasıyla birlikte nargilenin de sigarayla aynı yasağın içine girmesi gündeme geldi. Bu mekânda nargile de var. Hayat felsefemde zaten alkollü bir mekân açma prensibim olmaz. Yasanın bize ne artısı ne de eksisi olur. Zaten Huqqa’nın çevresinde alkollü birçok mekân alternatifi var. Alkol yasası hiç çıkmamış olsaydı bile zaten bu güzergah üzerinde alkolsüz mekân neredeyse yoktu. Boğaz, herkesin gelip keyifli zaman geçirmeyi arzu ettiği bir yer. O yüzden böyle bir mekân talebi yeni oluşmadı.

Külünk ve Çakmak kimdir?

Eyüp Çakmak’ın Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne atanması sonrası gazetemizde yer verdiğimiz haberde Çakmak’ın yükseliş hikâyesine dikkat çekmiştik. 1998 yılında Başbakan Erdoğan’ın büyük oğlu Burak Erdoğan’ın sanatçı Sevim Tanürek’in ölümüne neden olduğu kazaya ilişkin 8’de 8 Tanürek’i suçlu bulan bir rapor hazırlayan Çakmak, Burak Erdoğan’ı hapisten kurtarmıştı. O tarihten sonra kariyerinde yükselmeye devam eden Çakmak, sonunda TDİ Genel Müdürlüğü’ne yükselmişti. Adı Çakmak gibi yolsuzluklarla anılan şirketin eski Genel Müdürü Burhan Külünk ise THY emeçilerine grev yasağı getiren yasal düzenlemeye imza atan AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün kuzeni olarak tanınıyor.