Güler’den #duranadam açıklaması: ‘Trafiği etkilemezse müdahale etmeyiz’

Bakan Güler, dün akşam saatlerinde Taksim Meydanı’nda Erdem Gündüz'ün başlattığı ve kısa bir süre sonra fenomene dönüşen eylemler ile ilgili açıklama yaptı. Güler, "duran adam"lara müdahle olmayacağını iddia etse de eyleme katılanlara gözaltılar sürüyor.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, “Duran adam” protestosuyla ilgili “Bu gösteri, kamu düzenini bozmadıktan, genel hayatı etkilemedikten sonra bizim müdahalemiz olmaz” dedi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, da Taksim’de başlayan tüm Türkiye’ye yayılan “Duran adam” eylemlerinin TCK’ya göre suç olmadığını söyledi.

TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, “Duran adam” protestosuyla ilgili şunları dile getirdi:

“Bu gösteri kamu düzenini bozmadıktan, genel hayatı etkilemedikten sonra zaten bizim bütün gösterilere bir müdahalemiz yok. Bir şiddet eylemine dönüşmeyecek, genel hayatı bozmayacak, başkalarının özgürlüklerini kısıtlamayacak olursa, herkesin böyle bir hakkı var. Trafiği etkilemeyecek. ‘Sabahtan akşama kadar Kızılay’da ben gösteri hakkımı kullanacağım’, böyle bir hak var mı? Böyle bir yetkiyi kimse düşünebilir mi? Hepsi kamu düzeniyle ilgili konular."

"Duran adam"lara gözaltı
Ancak İçişleri Bakanı her ne kadar müdahale olmayacağını iddia etse de Taksim Meydanı'nda durarak yaptıkları eylem sonucunda 16 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Taksim Meydanı'nda durarak yaptıkları eylem sonucunda gözaltına alınan 16 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na göre "durmak suretiyle polise şiddet ve hareket kullanmadan direnme" suçundan bir tutanak düzenlendiği belirtiliyor.

Gözaltına alınanlar, Gezi Parkı'nda bekleyen çevik kuvvet otobüsüne götürülürken çevredekiler polise durmanın bir suç olmadığını söyleyerek, tepki gösterdi.