Fezleke hazırlandı: 'Taksim Dayanışması suç örgütü'

Taksim Dayanışması üyelerinin geçtiğimiz gün polis saldırısı sonucu gözaltına alınmasına ilişkin emniyetin hazırladığı fezlekeye göre, Taksim Dayanışması suç örgütü ilan edildi.

Neslihan Koçaslan / Selin Asker / Onur Emre Yağan -soL

Taksim Dayanışması üyelerinin geçtiğimiz gün polis saldırısı sonucu gözaltına alınmasına ilişkin emniyetin hazırladığı fezlekeye göre, Taksim Dayanışması suç örgütü ilan edildi. Olayların seyrine ilişkin gerçeği yansıtmayan, polislerin yorumlamasına dayalı, bilgi ve delilden yoksun, suçlama dolu ifadelerin yer aldığı fezleke, hukuk dışı ve skandal belge niteliğinde.

27 Mayıs gecesi Gezi Parkı’nda ağaçların kesilmesinden bu yana devam eden eylemlerin anlatıldığı fezlekede “bu olayları organize ettiği ve yönlendirdiği değerlendirilen platform üyeleri” olarak Ali Çerkezoğlu, Mücella Yapıcı, Beyza Metin, Ender İmrek, Haluk Ağabeyoğlu gösterildi. Diğer 43 isim de “bu isimlerle birlikte hareket edenler” olarak yer aldı.

Fezlekede, Taksim Dayanışması “Olayların büyümesinde aktif rol oynayan, kamu düzenini ve güvenliğini bozan, provokatif şiddet eylemlerini organize eden kendilerine Taksim Dayanışması Platformu adı veren yapılanma” olarak ifade edildi. Dayanışma, “hükümete karşı isyana, suç işlemeye alenen teşvik ve tahrik etmek” ile suçlandı.

“Tıbbi yardım çağrıları ve Arınç’la yapılan görüşme” de suç
Fezlekenin “Olayların kronolojik açıklaması” bölümünde Taksim Dayanışması’nın Twitter, Facebook ve internet sitesi “kamu düzeni ve güvenliğini tehdit eden çağrıların yapıldığı araçlar” olarak ifade edildi. Örneğin, Twitter hesabından yazılan “Taksim Gezi parkı için nöbetteyiz. Yemeğini, yüreğini, sanatını, çocuğunu, aklını, çadırını, kendini kap da gel #taksim hepimizin”, “Gezi parkına bekliyoruz. Saat 09.00’da basın açıklaması yapılacak”, “Gümüşsuyu askeri hastanesi biber gazı için antiasit ve astım ilacı dağıtıyor”, “Sabah gazetesi muhabiri de gözünden tazyikli suyla yaralandı”, “Beşiktaş! Tıbbi yardım!”, “19:00’da Gezi Parkı’na karanfillerimizi bırakacağız” iletileri suç delili sayıldı. Taksim Dayanışması’nın Bülent Arınç’la yaptığı görüşmeyi duyurduğu tweet bile “suç delilleri” arasında!

Yaralananları duyurmak “tahrik”
Fezlekede Gezi Parkı’na sabah 05.00’te polisin gerçekleştirdiği saldırı anlatılırken çadırların yakıldığına yer verilmedi, direnişçiler “sözlü ve taş atarak fiili saldırıda bulunmak” ile suçlandı. Ayrıca Sırrı Süreyya Önder’in ve Ahmet Şık’ın atılan gaz bombasıyla yaralandığını haber vermek “eyleme katılımı artırdığı gerekçesiyle” suç olarak tanımlandı. Beşiktaş’ta Başkanlık Konutu önünde yapılan eylem de Taksim Dayanışması’yla ilişkilendirildi.

Yalnızca polis yaralanmış
Polis fezlekede halka dönük ağır saldırılarını, “taşlı, sopalı, Molotoflu, ses bombalı, sapan ve bilyeli gibi çeşitli şekillerde polise saldıran, yolları kapatıp barikat kuran marjinal gruplara karşı orantılı bir şekilde müdahale etmiştir” olarak savundu. Ayrıca “Yapılan çağrılar sonucu müdahalelerde yüzlerce polis ve vatandaşımızın yaralanmasına neden olunmuş” denildi.

“1 adet yeşil renk” suç delili
Şu anda savcılığa ifade veren 48 kişiye ait olduğu iddia edilen suç deliller “baret, eldiven, gaz maskesi, güneş gözlüğü, gaz maskesi, motosiklet kaskı, bisiklet kaskı” olarak fezlekede yer aldı. Ayrıca fezlekede “delil” olarak yazılan “1 adet yeşil renk, 1 adet kudurmuş yazılı üzerinde resim olan afiş, gri renk makas, Taksim Dayanışması yazan önlük, 1 adet içerisinde sıvı bulunan şişe” ile ne demek istendiği anlaşılamadı.

1980’lere ait fişlemeler fezlekede
Fezlekede gözaltındaki insanların 1980’li yıllarda katıldıkları iddia edilen eylem bilgileri de yer aldı. Yıllar öncesine ait fişleme belgelerinin “suç delili” olarak fezlekede yer alması skandal niteliğinde. Fişleme bilgileri şu şekilde yer aldı:

“A.E.’nin 30 Ağustos 1985 günü Beyoğlu ve Eyüp ilçelerinin bazı kesimlerinde TKP/İşçinin Sesi terör örgütün yapmış oldu korsan yayın ile ilgili olarak başlatılan operasyonlar neticesinde yakalandığı”

“A.Ç.’nin 1 Mayıs 1989 günü Beyoğlu bölgesinde 1 Mayıs içi bayramı kutlamaları sırasında 231 şahıs ile birlikte yakalandığı”

“E.B.’nin 16 Ekim 1998 günü İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü içerisinde “Aydınlıktan, Bilimden, Emekten yana üniversite istiyoruz” ibareli pankart açarak 52 şahıs ile birlikte yakalandığı”

“H.G.’nin 11 Aralık 1979 günü THKP/C-Acilciler terör örgütü adına eylem ve faaliyet yürüten şahıslara yönelik başlatılan operasyonel çalışmalarda yakalandığı”

“Hava-İş’in not defteri” delil
Taksim Dayanışması’ndan gözaltında tutulan 5 ismin evlerinde yapılan aramalarda “delil” olarak el konulanlar da fezlekede yer aldı. Beyza Metin’in evinden çıktığı iddia edilen, “Hava-İş sendikasına ait not defteri, inşaat bareti, kırmızı çizgili deniz gözlüğü” de suç delili olarak gösterildi.