Ergenekon davası avukatları mahkeme heyetini reddetti

Ergenekon davasında yargılananların avukatları savcının mütalaasını açıklayacağı dava sürecine ilişkin ortak açıklama yaptı. Avukatlar davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini reddettiklerini açıkladı.

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Mahkemesi’nin Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'e esas hakkındaki mütalaa için 13 Aralık'a kadar süre vermesi sanık avukatlarının tepkisine neden oldu. Avukatlar Taksim Point Otel'de bir araya gelerek davaya bakan mahkemeyi reddettiklerini açıkladı.

Ergenekon davasında yargılananların müdafisi olan 17 avukatın katıldığı basın toplantısında ortak açıklamayı Tuncay Özkan’ın avuatı Ahmet Çörtoplu yaptı. Çörtoplu, “Bir avukatın görevi sonuna kadar giydiği cübbenin hakkını verip duruşmada müvekkilini ve haklarını savunmaktır. Davadan çekilmek hiçbir zaman aklımızın ucundan geçmez” diye konuştu.

“Mahkeme verilen hükmü bir an önce açıklamak istiyor”
Silivri’de 5 yıldır devam eden Ergenekon davasında ortaya çıkan gizli tanıklarla da artık davanın inandırıcılığını yitirdiğini ve savunma delilleri dahi toplanmadan mahkemenin alelacele karar verme telaşı içerisinde olduğunu söyleyen Çörtoplu, “Daha önce dinlenilmesine karar verilen Şenkal Atasagun ve Şamil Tayyar’ında bulunduğu yaklaşık 10 tanığın dinlenmesinden bir anda vazgeçildi. Dosyadaki yasadışı deliller çıkartılmadan 120 milyona yakın belgeye karşı savunma tarafı 15 dakika ile sınırlı sürede beyanda bulunmaya zorlandı ve dosya alelacele iddia makamına tevdi edildi. Mahkeme peşinen verilmiş bir hükmü bir an önce kamuoyuna açıklama gayretine giriştiği izlenimi yaratmaktadır” diye konuştu.

“Mahkeme heyetini reddediyoruz”
Yaklaşık 500 duruşmayı bulan davada somut hiçbir delil elde edilemediğini belirten Çörtoplu, avukatların hukuksal mücadelesine devam edeceğini ve tarafsızlığını yitiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini reddettiklerini açıkladı. Çörtoplu, hâkimler hakkında derhal yasal işlem başlatılması için Adalet Bakanı’nı ve HSYK Başkanı’nı göreve davet etti.

Açıklamaya katılan avukatların isimleri şöyle: Emekli Albay Dursun Çiçek'in avukatı İrem Çiçek, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin'in avukatı Şule Gökyay Ağazade, emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun avukatı Eren Kaptan, Üsteğmen Serdar Öztürk'ün avukatı Demet Reçber, Gazeteci Tuncay Özkan'ın avukatı Ahmet Çörtoğlu, CHP Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Haberal ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatı Dilek Helvacı, emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un avukatı Ünal Üstünsoy, Avukat Kemal Kerinçsiz'in avukatı Gönül Kerinçsiz, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın avukatı Selen Karaçalı, Prof.Dr. Yalçın Küçük'ün avukatı Kazım Yiğit Akalın, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin'in avukatı Cavit Subaşı, emekli Albay Levent Göktaş ile Gazeteci Tuncay Özkan'ın avukatları Hüseyin Ersöz ve Serkan Günel, emekli Korgeneral Mehmet Eröz'ün avukatı Doğan Subaşı, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer ve İşçi Partili sanıklar ile emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un avukatı Murat Bülent Hatattoğlu.

(soL - İstanbul)