Demirtaş: Vur emrini Erdoğan verdi

Roboski Katliamı'nı anma töreninde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Roboski Katliamı'nın emrini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi" dedi.

ANF'nin haberine göre, Sabahın erken saatlerinden itibaren, çevre illerden Roboski'ye akın eden binlerce insan, pankartları ve sloganları ile Roboskililerin acılarını bir kez daha paylaştı. Bir çok sivil toplum örgütü, siyasi parti ve insan hakları savunucusunun katıldığı törende, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Hakların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk da hazır bulundu.

Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise Roboskili mağdur aileleri selamlayarak sözlerine başladı. 90 yıllık devletin, kendini hukuk, sosyal, laik bir devlet olarak tanımlayan Türkiye Cumhuriyeti devletinin Roboski'de parçalandığını dile getiren Demirtaş, "Orada parçalanan bizim çocuklarımızın bedeni değil, faşizan devletin zihniyetidir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin Kürdistan'daki işgalci, faşizan tutumu işte şu Roboski dağlarında paramparça olmuştur. Kürdün herşeyi vardır. Kürdün genci, kadını vardır. Gücü vardır, parası vardır. Onuru şerefi vardır. Kürdün bir tek eksiği vardır. Kürdün Kürdistan'ı yoktur. Kürdün tek eksiği budur " dedi.

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer Kürdün Kürdistan'ı olsaydı 2 yıldır mazot kokusu içinde parçalanmış çocuklarımızın cesedinin acısını, anaların acısını yaşamıyor olacaktık. Bizler o gün burada hissettiğimiz acıyı, ailelerimizle birlikte bütün Kürdistanlıların vicdanı haysiyeti olan herkesin hissettiği acıyı yaşamımız boyunca unutmayacağız. Bizler o gün şunu derinden anladık, Uludere Hastanesi'nde olayı kapatmak için uğraşan savcıları gördüğümüz zaman, kaymakamı, emniyet amirlerini gördüğümüz zaman anladık ki Kürdün tek eksiği Kürdistan'dır. Bizim akrabalarımızla aramıza yapay sınırlar çekenler bizi burada açlığa yoksulluğa mahkum edenler, bizi burada sınır ticaretine mecbur edenler yetmiyormuş gibi, savaş uçaklarıyla çocuklarımızı parçalayacaklar, arkasından bize hakaretler edecekler. "Tazminatı ödedik daha ne istiyorsunuz" diyecekler. Bunların hepsi onların burnundan fitil fitil gelecek. Sanmasınlar ki Pensilvanya'daki hocalarının dualarıdır. Bu anaların beddualarıdır, ahıdır. Daha burnunuzdan fitil fitil gelecek. Hiç merak etmeyin."

'Vur emri Başbakan'dan'
Demirtaş daha sonra kendilerindeki bilgiyi paylaşmak istediğini söyledi ve şöyle konuştu:

"Bizdeki bilgiyi söyleyeyim size buradan O gece Genelkurmay'a bir istihbarat gidiyor. Diyorlar ki "Burada sınır bölgesinde bir konvor var. Arasında da Bahoz Erdal var. Fakat siviller de olabilir diyorlar. Bu gizli bilgiyi, burada Şırnak ve Uludere'kilerle de paylaşmıyorlar. Ama başbakanı telefonla bilgilendiriyorlar. "Riskli bir operasyondur" diyorlar. "Bahoz Erdal'ı vuracağız. Ama siviller de olabilir." İşte bu Başbakan, "Vurun" diyor. Recep Tayyip Erdoğan "Vur" emrini veriyor. İşte bu başbakanın emriyle savaş uçaklarıyla kalkıp buradaki 34 çocuğumuzu bizden alıyor.

Daha sonra anlıyorlar ki, tamamı Roboskili köylüler. Ve o gün bugündür ki, bu dosyayı kapatmaya çalışıyorlar. Düşünün, üç tane bakanın oğlunu gözaltına aldılar. Trilyonlarla birlikte götürüp içeri attılar. Şu ana kdar 800 kişi bizzat Başbakan'ın emriyle görevden alındı. Bu anaların 34 kuzusunu bu tepelerde parçaladılar, tek bir onbaşı bile görevden alınmadı."

'Kendi ülkemizde özgür olacağız'
BDP eş başkanı Demirtaş'ın sözleri sık sık "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları ile kesildi.

"Türkiye Cumhuriyeti bize adalet veremez" diyen Demirtaş, şunları ekledi:

"Senin askeri savcından, sivil savcından, senin mahkemelerinden adalet beklemiyoruz. Bunlar bize adalet veremez. Biz kendi ülkemizde özgür olacağız! Roboski'nin hesabı ancak böyle sorulur. Kürdün Kürdistan'ı olacak ki Roboski'nin hesabı sorulsun. Bunların bu savcıları, trilyonları götürmüş bakanları mı Roboski'nin hesabını soracak? Biz adaleti başka yerde aramayacağız. Adalet sizin bizim ellerimizdedir. Özgürlük yolunda kararlıca yürüyeceğiz. Bunlardan adalet dilenmeyeceğiz.

Roboski'nin hesabı, Roboskili analara Kürdistan'ı armağan ettiğimiz gün sorulacak. Bu öyle sıradan basit bir katliam değildir. Üzerinden tam 2 yıl geçti. 2 yılda neyi araştırıyorlar. Hangi savaş uçakları kalkmış, emri kim vermiş, kim burda bombayı bırakmış? Bu kadar? 2 yıldır bulamıyorlar mı? 2 yıldır neyi soruşturuyor savcılar? Biz biliyoruz. 2 yıldır unutturmaya çalışıyorlar. Üstünü kapatabilir miyiz? diye uğraşıyorlar. Bunun ahı daha bunlardan çok çıkacak. İnanın, bu dünyada da, öbür dünyada da burunlarından fitil fitil çıkacak. Bunun hesabını verecekler. Buna inanın.

Roboski'de bize yapılan hakaretin ne anlama geldiğini biliyoruz. Bu katliamı yapanlar bu topraklardan bir gün gelecek, çekip gidecekler. O gün, Roboskililer, tüm Kürdistanlılar ve onların dostları bu topraklarda özgürce dolaşacaklar. O günler yakındır, hep birlikte göreceğiz."