Bu bir ÖSYM klasiğiymiş!

Tıpta Denklik Sınavı'nda bu yılki soruların yüzde 75'inin geçen yılkilerle aynı olduğunun ortaya çıkması ile ÖSYM bir kez daha tartışma konusu olurken, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın "cevap kağıdı kaybetme" gibi hataların ilk kez yaşanmadığını söyledi.

Radikal'den Betül Kotan'ın haberi şöyle:

ÖSYM dün Denklik Sınavı skandalıyla bir kez daha sarsılırken YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSYM’yi savundu. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’e haksız bir şekilde yüklenildiğini belirten Özcan, “Türkiye’de üzerine bu kadar çok gelinen başka adam var mıdır, bilmiyorum. Geçmişte de bana yüklenilirdi, şimdi sıra onda” dedi.

Radikal Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek’i ziyaret eden YÖK Başkanı Özcan, son olarak Diyarbakır’da aynı salonda YGS’ye giren 4 adayın sınav sırasında görevlilere teslim ettikleri cevap kâğıtlarının kaybolmasına ilişkin, “Çok gereksiz yere abartılıyor. Bu ilk olan bir şey değil bir kere. Bakın ÖSS’ye giren 2009’da 3 adayın, 2008’de 2 adayın cevap anahtarı aynı şekilde kaybolmuş. 2007’de ALES’e giren bir adayın, 2006’da ÖSS’ye giren bir adayın cevap kâğıtları ortadan yok olmuş” dedi. 2005’te cevap kâğıdı kaybolan ÖSS aday sayısının 6 olduğunu anlatan Özcan, tüm bu adaylar için bu yıl olduğu gibi eşdeğer sınav yapıldığını söyledi. Özcan’ın verdiği bilgiye göre, ÖSYM’nin bugüne kadar kaybettiği cevap anahtarları sayıları şöyle: “2002’de ÖSS’de 1 adayın, 2004’te ÖSS’de 1 adayın, 2005’te ÖSS’de 6 adayın, 2006’da ÖSS’de 1 adayın, 2007’de ALES’te 1 adayın, 2008’de ÖSS’de 2 adayın, 2009’da ÖSS’de 3 adayın.”

Prof. Dr. Özcan bu arada şimdiye kadar üniversitelerin sayısı ve kontenjanlarını arttırmak için çaba harcadıklarını söylerken “Üniversitelerin yatay anlamda genişlemesi için uğraşıyorduk, artık derinlemesine bir çalışma içindeyiz. Kalite anlamında, yeni üniversitelerimiz büyük yol kat ettiler” dedi.

Bu kez sorular geçen yılla ‘denk’ çıktı: Sınav iptal
ÖSYM, 29 Mayıs’taki Diploma Denklik Sınavı’nda geçen yılki soruların çıktığı anlaşılınca sınavın yenilenmesine karar verdi.
ÖSYM’nin ‘YÖK Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği için Seviye Tespit Sınavı-Tıp Doktorluğu 2. Aşama Sınavı’nda, 2 yıl üst üste aynı soruların sorulduğu ortaya çıktı. Geçen yıl 16 Mayıs 2010 tarihinde yapılan sınavla bu yıl 29 Mayıs’ta gerçekleştirilen 100 soruluk sınavda, 73 sorunun birebir aynı olduğu tespit edildi. 572 kişinin katıldığı sınavdaki vahim hatanın ortaya çıkması üzerine ÖSYM dün bir açıklama yaparak, sınavın 3 Temmuz’da yenileneceğini duyurdu. Açıklamada, “Adaylardan yeniden başvuru alınmayacak ve sınav ücreti talep edilmeyecektir. Konu hakkında gerekli inceleme başlatılmıştır” denildi.

Skandal ortaya çıkınca henüz iptal kararı alınmadan “Sorular aynı, sınavın iptali gerek” diyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “ÖSYM, sizin adınıza düzenliyor bazı sınavları. Bu yöntem devam mı edecek?” sorusuna “Şimdilik devam edecek. Başka bir yeni formül bulunana kadar böyle gitmek durumundayız” karşılığını verdi. Endişelerini nasıl gidereceği sorulan Prof. Dr. Özcan, “Hataların yapılmamasını sağlayarak, tekrarını önleyerek. Bu türden önlemler tecrübeyle olacağa benziyor” dedi. Prof. Dr. Özcan, “Yapısal bir değişikliğe ihtiyaç var mı?” sorusunu, “Yeni bir yapısal değişiklikten çıktılar. Yeni bir kanunları var” diye yanıtladı.