Binlerce kişi Sivas'ta buluştu

<strong></strong>Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce kişi Sivas'ta Madımak Oteli'nin önünde buluştu. Sivas Katliamı'nı Unutmadık Unutturmayacağız diyen binlerce kişi Madımak Oteli'nin müze yapılması talebini yinelerken, Sivas'ta 33 aydını yakan zihniyetin iktidarda olduğu vurgulandı.

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta yakılan 33 aydın Madımak Oteli'nin önünde toplanan binlerce kişi tarafından anıldı. Türkiye'nin birçok farklı ilinden gelen binlerce kişi ile yapılan anmada AKP'ye dönük öfke öne çıkarken, Madımak Oteli'nin müze yapılması talebi yinelendi.

Anma için sabahın erken saatlerinde Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Sivas Şubesi'nin ve Ethem Bey Parkı'nın önünde kortejler oluşturuldu. Buradan Madımak Oteli'nin önüne bir yürüyüş gerçekleştirildi. Alevi Bektaşı Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından düzenlenen anma etkinliğine KESK, Halkevleri, TUDEF, EMEP, ÖDP ve TKP de katıldı.

Sivas'ta hayatını kaybeden aydınların fotoğrafları yürüyüş sırasında en önde taşınırken, hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. 33 aydının aileleri adına bir konuşmanın yapıldığı anmada, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de söz aldı.

"Hesabı hala sorulmadı"
PSAKD adına konuşma yapan Avukat Fevzi Gümüş konuşmasında, "Madımak katliamının üzerinden 17 yıl geçti. Ancak hala Madımak katliamında birinci derecede rol üstlenen katiller 17 yıldır Avrupa’da tatil yapıyorlar. Katliam hala bütün boyutları ile ortaya çıkarılmadı, devletin katliamdaki sorumluluğu, hukuki olarak tanımlanmadı. Katliamın karanlıkta kalmış gerçek failleri henüz bulunamadı. Ve ne yazık ki Madımak hala müze yapılmadı" dedi.

Gümüş ayrıca, "Madımak’ta Metin Altıok ve Behçet Aysan şahsında şiirimiz, Koray Kaya Canımız şahsında çocukluğumuz, 17 genç kızımız ve kadın canımız şahsında kadınlarımız ve semahımız, 70 yaşındaki Asım Bezirci ve Nesimi Çimen şahsında kültürel belleğimiz, Muhlis Akarsu, Hasret Gültekin canlarımız şahsında deyişlerimiz, türkülerimiz yakılmıştır" derken "Katliamdan önce ozanlar anıtını tekbir getirerek yerlerde sürükleyen ırkçı, gerici, şeriatçı, faşist sürüsü bu pervasızca cesareti kimlerden, nereden almıştı? Başta dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Valisi, Komutanı neden katliamı seyretmişler ve katliamcılara müdahale etmemişlerdi? Katliamın hemen ardından Başbakanın “Çok şükür halkımıza bir zarar gelmedi!” demesi, katliamı onaylayan bir siyasi tavır değil miydi? Katliamın üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına karşın neden hiçbir hükümet Madımak Oteli’nin müze olması konusunda somut bir çalışma yapmadı?" diye sorular sordu.

"AKP açılımların içinde boğuldu"
Konuşmasında AKP hükümetini de sert biçimde eleştiren Gümüş, "8 yıldır tek başına iktidarda olan AKP Hükümeti neden “açılımların” içinde boğulmaya başladı? “Açılımlarının” ilkini “Alevi Açılımı” diye başlatan AKP Hükümeti’nin “Alevi açılımından” amacı, Aleviliği Diyanete ve ilahiyatçılara tanımlatarak sünnilik içinde eritip asimilasyon yapmaktan öteye gitmemiştir. “Alevi açılımı” yapıyorum diyen AKP Hükümeti hala Alevi Köylerine cami yapıyor. “Zorunlu Din derslerini” kaldırmıyor. “Siyasal İslam’ı” sadece Türkiye’de değil Ortadoğu’da bir siyasi proje olarak yaşama geçirmenin çabasını yürütüyor. AKP “Alevi Açılımı” konusunda samimi olsaydı Madımak Oteli bu gün müze olmalıydı. Ama hala “Anı evi, kütüphane, çiçekçi, park” vb. teranelerle oyalama politikasına devam ediyorlar. Madımak otelini müzeye çevirmeyerek, katliamın izlerini yok etmeye çalışıyorlar." dedi.

Eylemde "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas'ta yakanlar memleketi satanlar", "Gerici hırsız halk düşmanı AKP" sloganları atılırken Madımak Oteli'nin müze yapılması talebi tekrarlandı.

(soL - Haber Merkezi)