Binler Madımak'ın önündeydi: Sivas'ı unutma unutturma

Sivas Katliamı'nın 20. yılında on binlerce kişi Madımak Oteli'ne yürüdü. Sivas'ın hesabının mutlaka sorulacağının vurgulandığı mitingte, AKP'nin "Alevi açılımı" açıklamalarına da tepki vardı. Anma eyleminde Haziran Direnişi de selamlandı.

Güncelleme: 12:50
Yapılan konuşmaların ardından anma eylemi sona erdi.


Güncelleme: 12:44
Katliamda hayatını kaybeden aileler adına konuşma yapan Avukat Şenal Sarıhan, "aileler Madımak'ın önünde duruyor. İçeri girmiyor. Oradan katillerin adı silinene kadar, burası utanç müzesi olana kadar girmeyecekler" dedi.

Size 3 anadan bahsedeceğim diyen Sarıhan, "Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert ve arkadamda duran anaların ciğeri yanıyor. Gezi'de artık halk direneceğini söyledi. Ülkemizin bağımsızlığı için ezenlere karşı ezilenlerin birliğini sağlarsak başarırız" diye konuştu.


Güncelleme: 12:33
Tertip Komitesi adına yapılan açıklamanın ardından Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu konuşmasını yaptı.

Feyzioğlu, "Barolar Birliği olarak bu davanın zamanaşımına bırakılmasına neden olanlara, kaçakları bulmamak için uğraşanlara karşı sizinle birlikte savaş açıyoruz. Faşizme karşı omuz omuza" dedi.


Güncelleme: 12:25
Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, "yeni katliamlar yaşamamak için örgütlenmekten başka çaremiz yok. Örgütlenmeden önce Madımak'a gelemiyorduk. Birlik olduk, devrimcilerle yan yana geldik ve on binlerle buraya anmaya geliyoruz.

AKP iktidarı Kerbela'daki katliamı yapan Yezit zihniyetindedir. Yavuz zihniyetidir. İnsanlık dışı AKP iktidarını alaşağı etmemiz gerekiyor."

Gezi Direnişi'ni de selamlayan Öker, "her yer Madımak her yer direniş" dedi. Yarın da Çorum'a gideceklerini belirten Öker, "acının rengi yok. Buradaki birliği Çorum'a da taşıyacağız" dedi.


Güncelleme: 12:19
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, "Başbakan'ın yüreğindeki pislik diline vuruyor engelleyemiyoruz. Katliamları kınamak için Alevi olmaya gerek yok, insan olunsun yeter. Biz onlardan özür de beklemiyoruz.

Şimdi Alevi açılımı başlattılar. Sayın Başbakan bizi koyun tüccarı sanıyor, böyle bir pazarlığın içinde olmayız. Yavuz Sultan Selim ismi köprüye verilmeyecek.

Taksim insandır, Taksim yiğittir, o yüreklere biz de destek olduk. Bundan sonra Taksim'de üçüncü köprüye ilişkin de çalışmalarımız olacak" dedi.

Kitle "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıyor.


Güncelleme: 12:13
Açılış konuşmasını Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül yaptı.

Devletin 20 yıldır 3 maymunu oynadığını belirten Bülbül, son olarak bu devletin hukukunun karşılarına zamanaşımını çıkardığını belirtti.

Bülbül "Başbakan 'bu karar hayırlı olsun' dedi. Bu Başbakan her fırsatta bize hakaret eden, köprüye Yavuz ismi veren Başbakan. Kim inanır sana" diye konuşurken, kitleden Tayyip istifa sesleri geldi.

Taksim'de ortaya çıkan ve ülkeye yayılan taleplere kendilerinin de sahip çıktığını belirten Bülbül, "3 kişinin katledildiği bu süreçte ölen 3 can da Alevi. Bununla da yetinmeyen hükümet saldırıya devam ediyor. Lice'de halkın üstüne ateş açıyor.

Önlerinde 3 seçim olduğunu belirten Bülbül, "Solcular, Aleviler, Kürtler, sosyalistler, sosyal demokratlar bir araya gelin" çağrısında bulundu.


Güncelleme: 12:02
Katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri okunarak saygı duruşunda bulunuldu.


Sivas Katliamı'nın 20. yılında on binler katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli'nin önünde.

Cemevi önünde başlayan yürüyüşün ardından on binler otel önünde toplanmaya başladı.

"Sivas'ı unutma unutturma", "Sivas'ta yakakanlar AKP'yi kuranlar" sloganları atılıyor.

Yürüyüş öncesi sabah saatlerinde başlayan toplanma anlarından kareler:

Gelişmeleri aktaracağız...

(soL - Haber Merkezi)