AKP zenginine ‘global imaj’

AKP döneminin besleyip büyüttüğü sermaye grupları arasında yer alan Sinpaş, Clinton’lu, Schröder’li kutlamasıyla şov yaptı. Hitler’in de parçası olduğu şovun amacı “tamamen duygusal”…

AKP döneminde hayata geçirdiği lüks konut projeleriyle “hızlı balık”lar arasında yer alan Sinpaş, kuruluşunun 35. yılı vesilesiyle önceki gün düzenlediği gecede eski ABD Başkanı Bill Clinton ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’i “sahneye çıkararak” imaj tazeledi.

Yaptıkları “basın lansmanlarında” Hitler’i de kullanmaktan da çekinmeyen Sinpaş yetkilileri, kriz demeden yükselttikleri lüks konut projelerine yalnızca varlıklı İslamcıları değil, tüm kesimlerden zenginleri çekme derdinde.

“Hitler’in mimarının oğluyla çalışıyoruz”
Clinton ve Schröder’in katıldığı “prestijli” 35. yıl gecesine günler öncesinden hazırlanan Sinpaş grubu, basına yansıyan demeçleriyle geceye sıkı çalıştığını ortaya koydu.

Sinpaş’ın patronu Avni Çelik, İstanbul Boğazı’nın bir kopyasının inşa edileceği Bosphorus projesinde Hitler’in mimarının oğluyla çalıştıklarını açıkladı.

Aqua City’den sonra “Ottomanors” var
Şirketin yeni projesini ise su temalı Aqua City 2010 oluşturuyor. Özellikle İslamcı basında gece vesilesiyle geniş tanıtımı yer alan lüks konut projesi, şimdiden aldığı ödüllerle de geniş biçimde afişe ediliyor.

Grubun gelecekteki projeleriyse, AKP’nin ülkeyi sürüklediği dönüşümle oldukça uyumlu. Projeler arasında “Ottomanors” (Osmanlılar kelimesine gönderme yapılarak oluşturulmuş bir isim) bulunuyor. Şirket ayrıca Ottoman Real Estate Investments adlı bir ortaklığın da parçası.

Şirketin Ankara Yeni Mahalle, İstanbul Halkalı, Şişli Bomonti gibi kentsel dönüşüm/yeniden yapılandırma projeleri de bulunuyor.

“İstemem, yan cebime koy”
Sinpaş için önemli bir reklam lansmanı olan gece öncesinde açıklamalarda bulunan Sinpaş patronu Avni Çelik, AKP sermayesi oldukları gerçeğini örtmek için her demecinde “Devletten ihale almıyoruz”, “Banka kredisi kullanmıyoruz” vb. açıklamalarda bulundu.

Öte yandan Sinpaş, 2004’te Koç’a ait Ford Otosan’dan 26 milyon dolara aldığı Acıbadem’deki arazinin imar planı ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nde yaptırmayı başardığı değişiklikle en az 365 milyon dolarlık ekstra rantın üzerine kuruldu.

Ayrıca şirketin Ülker bünyesindeki Sağlam İnşaat’la girdikleri projeler ve bir çırpıda aldıkları belediye onayları portföylerinde yer alan kentsel dönüşüm/yeniden yapılanma projeleri de şirketin hükümetle yakınlığını sergiliyor. Diğer bir deyişle ihale ve krediyle doğrudan temastan kaçınan Sinpaş, imar değişiklikleri ve benzeri vurgunlarla yetiniyor. Şirket, ihale ve kredi yoluyla ihya olanlarla ortak iş yapmayı da ihmal etmiyor.

(soL -Haber Merkezi)