AKP katilini koruyor: Ethem’i vuran polis ceza almayabilir

Ethem Sarısülük'ü katleden çevik kuvvet polisi Ahmet Şahbaz'ın, önceki gün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması büyük tepki topladı.

Savcılığın Şahbaz için tutuklama isteminde gerekçe gösterdiği kanun maddesi ise bu tepkileri artıracak nitelikte. Hazırlanacak iddianameye bağlı olarak katilin beraat ettirilmesi olasılığı bulunuyor.

soL gazetesinden Hatice İkinci’nin haberine göre, Gezi Parkı direnişi eylemleri sırasında Ankara Güvenpark’ta Ethem Sarısülük'ü silahla vurarak öldüren çevik kuvvet polisi Ahmet Şahbaz’ın önceki gün çıkarıldığı mahkemede serbest bırakılması üzerine başlayan tartışma büyüyor. Bu arada, katil Şahbaz’ın savcılık tarafından mahkemeye sevk edilirken “meşru müdafaa sınırının aşılması suretiyle ölüme neden olma” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 27. maddesi uyarınca tutuklamasının istendiği ortaya çıktı. Buna göre savcılık, eğer Şahbaz hakkında bu suçlamadan iddianame hazırlar ve davaya bakacak mahkeme de suçun “meşru müdafaa sınırları içerisinde adam öldürme” olduğuna kanaat getirirse, Ethem’i vuran polisin ceza almadan kurtulması söz konusu olacak.

O madde ne diyor?
TCK’nın 27. maddesinde “meşru savunmada sınırın aşılması mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmiş ise faile ceza verilmez” deniliyor.

Ayrıca, savcılık isteminde söz konusu yasa maddesinde yer alan, “tarafların eşit şartlarda, konumlarda ve donanımlarda olması gerekliliğinin” göz ardı edildiği de dikkat çekiyor. Buna göre bir tarafta tam donanımlı ve silahlı çevik kuvvet polisiyle, silahsız ve korumasız gösterici Ethem Sarısülük “eşit şartlarda ve olanaklara sahip” olarak değerlendiriliyor. Böylece “polis üstün olanaklarda” kabul edilmediği için, “eşit koşullardaki bir saldırıyı zorunlu olarak bu yöntemle bastırma gerekçesine dayanılarak, kasten adam öldürme suçu” da değerlendirme dışı bırakılmış oluyor.

En iyi ihtimalle 1 yıl 4 ay ceza
Öte yandan eğer mahkeme, savcılığın tutuklama isteminde yer alan “meşru savunma halinin aşılmasını” düzenleyen 27. maddeden hareket ederse, bu durumda da öldürme suçunun cezası “taksirle adam öldürmenin” düzenlendiği TCK 85. maddeye göre belirlenecek. Bu madde ise söz konusu suç için “2 ila 6 yıl arasında ceza öngörüyor” ve çoğunlukla trafik kazalarındaki ölümlerde uygulama alanı buluyor.

Bu maddedeki en önemli ayrıntı ise “bu cezadan da meşru savunmadaki sınır aşılması hali nedeniyle ayrıca üçte bir ile altıda bir oranında indirim yapılır” ifadesi.

TCK’nın söz konusu maddeleri uyarınca zanlı Şahbaz bu dava sonucunda ya hiç ceza almayacak ya da en iyi ihtimalle 1 yıl 4 ay hapis cezası alacak.