Midye öldürür mü?

Midye zehirlenmesinin Türkiye'de diğer ülkelere göre daha az görünmesini “(midyenin) dini inanış boyutuna paralel olarak daha az tüketilmesine" dayandıran açıklamalar, bilimsel verileri göz ardı ediyor.

17 Kasım günü Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün web sayfasında yer alan bir bilgilendirme notuna[1] dayanarak İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından yapılan haber birçok yayın organında kendine yer buldu. Haber, birçoğumuzun afiyetle yediği, sağlıklı olup olmadığı hakkında birçok görüş olan midyenin öldürücü olabileceğini iddia ediyordu. İHA’nın, midye hakkında genel olarak doğru verileri sunan bilgilendirme notunu haberleştirme şekli, metinde ifade edilen yanlış bir inanışı güçlendirmeyi amaçlıyor. Midye zehirlenmesinin Türkiye'de diğer ülkelere göre daha az görünmesini “(midyenin) dini inanış boyutuna paralel olarak daha az tüketilmesine" dayandıran açıklamalar, bilimsel verileri göz ardı ediyor.

Midye zehirlenmesi Türkiye'de niye daha az görülüyor?

Midye zehirlenmesi dünyanın birçok ülkesinde karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Dinoflagellata adı verilen tek hücreli canlılar tarafından salgılanan toksinlerin midyeler aracılığıyla insana bulaşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Uzmanlara göre ülkemizde bu tip zehirlenme vakalarının yaygın olarak görülmemesinin birincil nedeni bu tek hücreli canlıların denizlerimizde yoğun konsantrasyonlarda bulunmamasıdır. Yapılan çalışmalarda Marmara ve Ege Denizi’nden alınan midye örneklerinde ishal yapan toksinlere hiç rastlanmazken, İzmir ve Balıkesir’den alınan örneklerde felç yapan toksinlere rastlanıldığı fakat bulunan miktarların insan ve hayvan sağlığına zarar verecek düzeylerde olmadığı belirtilmektedir.

[1] http://www.samvetar.gov.tr/news_read.asp?id=12

(soL-Haber Merkezi)