Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Apple’ın zehirli kâr payı artıyor

Apple bilgisayar pazarında dünya üçüncülüğüne, cep telefonu pazarında dünya birinciliğine yükselirken, şirketin Çin’de bulunan taşeron üreticilerinde işçiler zehirleniyor.

Yayın Tarihi: 27.01.2011 , 10:30 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

2010 yılının mali sonuçlarının açıklanmasıyla sektörde pazar payını artırdığı görülen Apple, cep telefonu pazarında elde ettiği gelirle de Nokia’yı geçerek birinci sıraya oturdu. 2010 yılının 4. çeyreğinde iPhone ve iPhone aksesuarlarından 10.47 milyar dolar elde eden Apple, bilgisayar satan şirketler arasında 2010 yılının son çeyreği itibariyle üçüncü büyük firma haline geldi. Bilgisayar satıcıları arasında yüzde 10.8’lik pazar payına ulaşan Apple’ın, 2009 yılının son çeyreğinde yüzde 3.8’lik bir pazar payına sahip olduğuna bakılırsa, bir yıl içinde pazar payını yaklaşık yüzde 250 oranında artırdığı görülüyor.

Medya ve reklam piyasasıyla arasını sürekli iyi tutan ve pazarlama stratejilerini bu piyasalara göre ayarlayan Apple’ın, iPhone, iPad ve MacBook ürünleri için oluşturduğu uygulama satış merkezinden (App Store) 10 milyarıncı uygulamanın indirildiğini duyuruldu.

Bilgisayar donanım ve uyglamalarında, cep telefonunda bu hamleleri yaparak ilk sıraya yükselen Apple, “Halk ve Çevre Enstitüsü” (IPE), “Doğa Dostları” ve “Yeşil Casus” isimli üç sivil toplum kuruluşunun Çin’de yaptıkları araştırmalarda, kirlilik ve zehirlenme vakalarından, tedarik zincirinin halktan gizli tutulmasına kadar inceledikleri 29 şirket arasında sonuncu oldu.

Raporda Apple’ın taşeronlarının işçilerle yaptıkları sözleşmeye uymadıkları, çevre kirliliğine sebep oldukları gibi on özel durum belirtiliyor. Apple’ın tedarikçisi olan taşeron firmalardan, Shenzen’da bulunan Foxconn şirketinde 12 işçinin intihar etmesi, United Win Technology isimli şirkette n-hekzan zehirlenmesi ve CGS Holding isimli cam üreten şirketin defalarca zehirli gaz emisyonuna sebep olması gibi olaylar da ayrıntılı olarak anlatılıyor.

Apple Ceo’su Steve Jobs “Her intihar trajiktir. Foxconn şirketinde ki intihar oranı Çin’in intihar oranının oldukça altında” demiş ve Foxconn'u savunmak için "Ben Foxconn'u gördüm. Restoranları, havuzları, sinemaları var. Oldukça güzel bir çalışma ortamı" demişti.

IPE yöneticisi ve raporun yazarlarından Ma Jun, Apple’ın en azından çevre kirliliği, iş kazaları ve işçi haklarının kötülüğünden dolayı sorumlu olduğunu belirtiyor. Apple’a 2009 Nisan ayında Tayvan’da zehirlenen işçilerle ilgili şikayet başvurusu yaptıklarını belirten Ma Jun, araştırma raporundan bu yana şirket tarafından herhangi bir açıklama ya da düzenleme yapılmamasını bunlara göz yummak olarak değerlendiriyor.

United Win Technology’de (Wintek) çalışan 60 işçi Mayıs ayında hastaneye kaldırılmış ve zehirlenme teşhisiyle tedavi görmüştü. Apple’ın cep telefonları için kullandığı dokunmatik ekranları üreten Wintek firmasında, ekranların temizliği için alkol yerine renksiz olan ve alkolden daha çabuk kuruyan n-hekzan kullanılıyor. Zehirli kimyasal n-hekzan’a uzun süre maruz kalmak, başağrısı, bulantı, kol ve bacaklarda uyuşma belirtiilerine, hatta bilinç kaybına ve ölüme bile yol açabiliyor.

Wintek firmasında çalışan 2 bin işçi Haziran ayında dört işçinin zehirlenerek ölmesi üzerine bir günlük grev yapmıştı.

Apple için etiket üreten Win Heng şirketinin eski bir çalışanı, Ma Jun’a yaptığı açıklamada, Win Heng’de de n-hekzan kullanıldığını, bu kimyasalın kullanıldığı yerde 30 işçinin çalıştığını ve çalışma alanında havalandırma olmadığını belirtiyor. Ma Jun, Win Heng’de çalışan işçilerle ilgili bilgi alamadıklarını, çünkü şirketle ilgili yapılan resmi araştırma sonucunun açıklanmadığını ve işçilerin tazminatlarını alamadıklarını söylüyor.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.