Genç bir devrimcinin anısına

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR - Küba ve Latin Amerika yazıları
Isis Obed Murillo Mencía.

19 yaşında Isis. Honduras'ta darbeciler tarafından kurşunlanarak öldürüldü. Yoldaşlarının arasında, gösterideydi kurşunlandığı sırada. Belki öyle olmasa, darbenin öldürdüğü diğerleri gibi saklanacaktı ölümü, faili meçhuller arasında bir isim olacaktı.

Ama yoldaşlarının kollarında düştü. Cesedini vermediler düşmana.

Her olayın toplumsal hafızada yer edinmesini sağlayan bir görüntü vardır ya, Isy'nin ölü vücudu, artık Honduras darbecilerinin halkların gözündeki görüntüsüdür.

---

5 Temmuz Pazar günü, Honduras halkı, Başkan Zelaya'nın uçakla ülkeye dönüşüne hazırlanıyordu. Önceki günden başka kentlerden insanlar da Zelaya'yı karşılamak için Tegucigalpa'ya gelmişlerdi.

O zamana kadar devlet, göstericileri olabildiğince kente sokmama, kent merkezine yaklaştırmama taktiği izliyordu. Fakat o gün gösteri sakin başladı. Kalabalık giderek artıyordu.

Göstericiler yürüyüş yolu üzerinde çeşitli noktalarda polis ve asker barikatlarıyla karşılaşıyorlardı. Fakat herhangi bir gerginlik yoktu. Zaten darbenin ilk gününden beri halk, silahını üzerlerine doğrultmuş olan askerlerin yanına kadar sokulup, onlara yanlış yaptıklarını anlatmaya alışmıştı. İlginç bir şekilde güvenlik güçleri, göstericilerin Toncontin havalimanına kadar ulaşmalarına izin verdi. Hatta yeri geldi, göstericiler kendilerine yol veren polisi alkışladılar.

Ancak havalimanına gelindiğinde, Zelaya'nın uçağına izin verilmeyeceği, uçağın limana inmesini engellemek amacıyla piste engeller konulduğu haberleri ulaştı yürüyüş koluna. Halk, Başkan'ını karşılamaya gelmişti. Gençler, havalimanının tellerini kestiler. Gerekirse içeri gireceklerdi.

Yürüyüş başlayalı beş saat olmuş, hiç gerginlik yaşanmamıştı. Daha yürüyüş kolunun arka sıraları kendi aralarında şakalaşarak ilerlerken, önde çatışma patlak verdi. Aslında pek çatışma da değil, saldırı. Havalimanının içindeki askerler, buraya ulaşmış olan göstericilere ateş açtılar.

Isis burada öldü. Onun ölümü tam bu kurşundan mı çıktı bilinmez ama, askerlerin açtığı ateş dahi görüntülendi.

Zelaya'nın uçağı Tegucigalpa semalarında, göstericilerin üzerinde süzüldü uzunca bir süre. Kuleden gelen mesajda ordu, ülkeyi terk etmemesi halinde Zelaya'nın uçağını vuracakları tehdidi savuruyordu. Piste iniş, engellerden dolayı imkansızdı. Yakıt bitmek üzereyken, uçak Nikaragua'nın başkenti Managua'ya yöneldi.

Darbe yanlısı basın, Isis'in görüntüsünden dahi korktu. Isis'in ölü vücudu, gerçeği yüzlerine vuruyordu. Gerçeği makyajlamayı tercih ettiler, La Prensa'daki gibi:

---

23 yaşındaki José Miguel Otero, Miami Herald gazetesine verdiği demeçte "Onun ölümü, başkaları gibi bana da inandıklarımız için ayakta durmaya devam etmemizi sağlayacak cesareti verdi" derken, kendisi gibi binlerce gencin hissiyatını dile getiriyordu.

Olaydan 4 gün sonra, 9 Temmuz'da Isis'in babasının, bir papaz olan José David Murillo Sánchez’in tutuklanması emri verdi sıkıyönetim mahkemeleri. Papaz José, oğlunun ölümü nedeniyle devleti suçlamış, Isis'in canının hesabını sormuştu çünkü. Tutuklamadan iki gün sonra Isis'in ablası Rebeca, yine bir protesto gösterisinde yürürken, öfke dolu gözyaşları içinde Ulusal İnsan Hakları Komisyonu'nun, 5 Temmuz'daki olaylarda polisin sadece plastik mermi kullandığını açıkladığını söylüyordu. Isis'in otopsi sonuçlarını açıklamayı reddediyordu devlet. Rebeca babasının tutuklanmasını da kınadı. Babası, oğlunun ölümünün, darbe yenilene kadar mücadelenin devam etmesi için ailenin gücünü artırdığını söylemişti.

---

Isis Obed, 5 Temmuz'da Zelaya'yı karşılamak için Toncontin havalimanına giden 30 bin kişiden biriydi yalnızca.

Isis, Latin Amerika halklarının bağrına bastığı evlatlarından birisi daha oldu. Adına şarkılar yazılacak, sohbetlerde ismi geçince gözler kin dolacak...

[email protected]