'Yüksekova'da kimyasal silah kullanıldı, 40'ı aşkın kişi yaşamını yitirdi' iddiası

Hakkari Yüksekova'da kimyasal silah kullanıldığı, 40'ı aşkın kişinin yaşamını yitirdiği iddia ediliyor.

HDP Milletvekili Nihat Akdoğan, Yüksekova'da kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen mahallelerden halkın kendilerini arayarak "Nefes alamıyoruz" dediğini aktardı. Askerlerin gaz maskesi taktığı belirtilen ilçede, 40'ı aşkın kişinin gazdan etkilenerek yaşamını yitirdiği iddialar arasında.

DİHA'nın haberine göre, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde farklı mahallelerden HDP'li vekillere gönderilen mesajlarda acil yardım istendi. HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, şu ana kadar aralarında sivillerin de bulunduğu 40'ı aşkın kişinin gazdan dolayı yaşamını yitirdiği bilgisinin kendilerine ulaştığını söyledi.

Akdoğan, kimyasal gaz kullanıldığı iddiası gündeme gelir gelmez Hakkari Valisi ve Yüksekova Kaymakamı'nı defalarca aramalarına rağmen telefonlarına cevap verilmediğini aktardı.

Kimyasal gaz atıldığı iddia edilen Eski Kışla, Mezarlık ve Orman mahallelerinden arayan sivillerin nefes alamadıklarını söylediğini belirten Akdoğan, "Atılan gazın çeşidini bilmiyoruz ama insanlarımız burada çok zor durumda. 30'la 40 arası insanın ise tamamen yandığı bilgisi var. Bizi arayan ve ağlayan bir anne 'Nefes alamıyoruz. Bizi kurtarın burada evlerimiz yakılıyor. Burada farklı bir gaz kullanılıyor' diyor" ifadelerini kullandı.

'SİVİLLERİN ÇOĞU ERİMİŞ HALDE'

DİHA'ya gönderilen mesajlardan biri şu şekilde: "Çok sivil kimyasalla ölmüş, yanmış durumda. Askerler gaz maskesi ve sırtlarında oksijen. Duman altında ve sivillerin çoğu kendi evlerinde yanmış ve erimiş halde. Hiçbiri tanınmayacak halde. 30 cenaze bulduk şu ana kadar."

Sivil bi yurttaş, "Acil çağrı yapın. Herkes kimyasal nedeniyle ölümle pençeleşiyor. Bu son mesajımız. Herkes kendisine iyi baksın" şeklinde mesaj atarak çağrıda bulundu.