Yarımada Ortak Yaşam Platformu 'Arama Konferansı' düzenleyecek

Barış Derneği Başkanı Zuhal Okuyan ile Yarımada Ortak Yaşam Platformu ve çağrısını yaptığı "Arama Konferansı" üzerine konuştuk.

Ali Cengiz İnce

Çevre mücadelesi veren Yarımada Ortak Yaşam Platformu ve "Arama Konferansı" üzerine, platformun bir parçası olan Barış Derneği Başkanı Zuhal Okuyan ile söyleşi yaptık.

Platformunuzun  amacı nedir?

Yarımada Ortak Yaşam Platformu, Yarımada’nın doğal, ekolojik, kültürel ve tarihi ortaklığına vurgu ile karşılaştığı ortak sorunları çözmede daha geniş bir yapılanma içinde dayanışmayı sağlamak, ortak değerleri ve bunlara yönelik tehditleri ortaya çıkararak korunması için, daha da önemlisi, Yarımada’da sürdürülebilir ortak yaşam mutabakatının tespit edilerek, ortak yaşam bilincini oluşturmak, bu alanda eğitim dahil gerekli çalışmaları yapmak için, tüm Yarımada'yı kapsayacak genişlikte bir sivil inisiyatif olarak düşünüldü.

Platformunuz nereleri kapsıyor ve bu düşünce nasıl ortaya çıktı?

Yarımada Ortak Yaşam Platformu, Urla, Çeşme, Güzelbahçe, Karaburun ve Seferihisar'da çalışan bir kaç STK temsilcisi ile çevre konularında uzman kişilerin, acil sorunlara çözüm aramak için geçen yıl başlayan bilgi ve görüş paylaşımları buluşmaları ile şekillenmeye başladı ve ilk adım olarak, tüm Yarımada ilçelerini temsil edecek bir dağılım ile bir araya gelen 16 gönüllü, Yarımada Ortak Yaşam Derneği'ni kurdu.

Yarımada’yı diğer bölgelerden ayıran nedir?

Yarımada’nın doğası, insanı ve bereket ilişkisi, bugünkü bilgil­erimiz ışığında, günümüzden 9000 sene öncesinden beri varlığını sürdürmektedir. Mevcut idari sınır­lar ile bölünmüş Yarımada, aynı iklim ve doğaya sahip neredeyse tekbir adadır aslında. Yüksek biyo çeşitlilik ve endemizm oranları ile tümü doğal sit ilan edilmiş ve korunma altına alınmıştır Bu topraklarda tasarlanacak ve sürdürülecek yaşam biçimlerini doğa ve nimetleri belirler, doğayı ve üzerinde gelişmiş yerel kültürü korumak ve sürdürmek dışında başka bir seçeneğimiz yoktur.

Platformunuzun siyasi bir duruşu var mı?

Yarımada Ortak Yaşam Platformu eşitlikçi, özgürlükçü, paylaşımcı, adil ve dayanışmayı esas alan, yarımadanın hasas ve eşsiz doğası içinde toplumun ve doğanın birlikte yaşayabileceği sürdürülebilir bir ortak yaşamı hedefler.

Aynı doğada yaşayanlar olarak; Yaşam alanlarımızdaki sorunları irdeleyeceğiz, çözümleri arayacağız. Nasıl bir yarımada hayal ediyoruz sorusuna yanıt arayacağız.

Arama Konferansı nerede yapılacak ve kimler davetli?

“Arama Konferansı, Seferihisar Belediyesi Yeni Kültür Merkezinde 4 Nisan 2015 Cumartesi günü saat 10:00’da başlayacak. “

“Bu Buluşma’ya Yarımada STK'ları, Kent Konseyleri, Muhtarlar, Yerel Yönetim temsilcileri, Yarımada'da çalışan ya da yarımada için çalışan tüm kuruluş ve kişiler, üniversiteler ve Yarımada halkı davetlidir.”

“Davetimizi, büyük şairimiz Nâzım Hikmet’in Şeyh Bedrettin destanından bir alıntı ile yapmamıza izin verin:”

“Dedim ki: bak

başladı karşımızda bir çocuk gibi gülmeğe

bir adım geride ağlayan toprak.

Bak ki, incirler iri zümrüt gibidir,

kütükler zor taşıyor kehribar salkımları.

Saz sepetlerde oynıyan balıkları gör:

ıslak derileri pul pul, ışıl ışıldır

ve körpe kuzu eti gibi aktır yumuşaktır etleri.

Dedim ki bak,

burda insan toprak gibi, güneş gibi, deniz gibi bereketli.

Burda insan gibi verimli deniz, güneş ve toprak…"