WikiLeaks'in sızdırdığı TISA belgelerinde AB Türkiye'den ne bekliyor?

WikiLeaks tarafından sızdırılan Hizmet Ticareti Anlaşması (TISA) için yapılan görüşmelerde, Avrupa Birliği'nin Türkiye'den piyasa üzerindeki denetimleri azaltmasını istediği görülüyor.

Haber Merkezi

WikiLeaks, uluslararası görüşmelerle tartışılan ve uzun vadede tüm hizmetlerin serbest piyasaya bırakılmasını amaçlayan Hizmet Ticareti Anlaşması (TISA) ile ilgili 17 belge sızdırdı. Sızdırılan belgeler arasında Avrupa Birliği'nin Türkiye'den taleplerinin bulunduğu bir belge de bulunuyor.

Belgede, AB'nin Türkiye'nin kara, deniz ve hava taşımacılığında mülkiyete dair sınırlamaların kaldırılmasını veya azaltılmasını istediği görülürken, Türkiye'den pek çok başlıkta taşımacılık denetimlerini azaltması isteniyor. Ayrıca, Türkiye'nin kara yolu, deniz yolu ve demir yolunda da daha çok taşımacılık hizmeti sunması isteniyor.

Türkiye pazarına erişimin AB'ye yakınlığı ve büyüklüğü sebebiyle önemli olduğu söylenen belgede, Türkiye'nin AB üyeliğine dair görüşmelerin donmuş olmasına rağmen yasalarını, ülkedeki yasaların AB'nin iç pazar yasalarıyla uyumlu hale getirebileceği söyleniyor.

Ayrıca bankacılık denetimlerinin de azaltılması istenirken, bankaların bilişim sistemlerini Türkiye'de bulundurmalarının zorunlu olduğu, bunun bankalar için maliyetli olduğu ve yasanın değiştirilmesi gerektiği de belirtiliyor.

Özel şirketlerin kargo, bankacılık, telekom; hava, deniz ve demir yolu taşımacılığı gibi alanlardaki çıkarları için yapıldığı görülen gizli görüşmelerle, piyasa üzerindeki denetimin azaltılmasının amaçlandığı söyleniyor.