Suriye ateş altında: TSK havadan saldırıyor

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin kuzeyine harekatın başladığını duyurdu. Hareket ile ilgili çok sayıda açıklama yapıldı. İşte son gelişmeler...

soL- Haber Merkezi

Suriye'nin kuzeyine yapılan askeri harekat konusundaki gelişmelerin, yapılan açıklamaların ve taraflar arasındaki görüşmelerin kısa özetlerini bu derlememizden takip edebilir, geniş haberlere yine derleme içinde verdiğimiz bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Son güncelleme: 9 Ekim Çarşamba Saat: 22.00

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin kuzeyine askeri harekatın başladığını duyurdu.

SURİYE ATEŞ ALTINDA: TSK HAVADAN SALDIRIYOR

Erdoğan'ın duyurusuyla eş zamanlı olarak Resulayn'da 4 patlama yaşandı.

Erdoğan açıklamasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" dedi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ, DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI 

ABD Büyükelçisi, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin büyükelçileri ile birlikte Suriye harekatının başlamasından kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

SURİYE HAREKATI SONRASI AKP'DEN İLK AÇIKLAMALAR  

Suriye'ye yönelik operasyonun başlamasının ardından AKP'den ilk açıklamalar geldi.

ERDOĞAN HAREKATA İLİŞKİN KILIÇDAROĞLU, BAHÇELİ VE AKŞENER'İ ARADI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'ye yönelik harekata ilişkin Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Akşener'i arayarak bilgi verdi.

MSB HAREKAT BİLGİSİNİ PAYLAŞTIĞI ÜLKELERİ AÇIKLADI 

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye harekatına ilişkin 6 ülke ile NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlikleri'ni bilgilendirdiklerini açıkladı. Listede, bilgilendirileceği belirtilen Suriye yer almadı.

AB: HAREKATI DURDURUN 

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, Suriye’ye yönelik harekatın durdurulması çağrısında bulunurken AB’nin oluşturulacak ‘güvenli bölge’ için ödeme yapmayacağını söyledi.

FRANSA VE İNGİLTERE'DEN BM GÜVENLİK KONSEYİNE TOPLANMA ÇAĞRISI 

Fransa ve İngiltere'nin, Türkiye'nin Suriye harekatını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi'ne toplanma çağrısı yapacağı bildirildi.

ABD'Lİ SENATÖRDEN BİR PAYLAŞIM DAHA: ERDOĞAN'A AĞIR BEDEL ÖDETECEĞİZ 

ABD'li Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a ağır bedel ödetmek için ABD Kongresi'nde çalışma yürüteceğini belirtti.

KILIÇDAROĞLU VE BAHÇELİ'DEN HAREKAT AÇIKLAMASI 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin kuzeyine harekatın başladığını duyurmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'de harekat ile açıklamalarda bulundu.

CEYLANPINAR VE NUSAYBİN'E 3 ROKET DÜŞTÜ 

TSK tarafından başlatılan harekatın ardından Mardin’in Nusaybin ve Urfa’nın Ceylanpınar ilçelerine Suriye’nin kuzeyinden atılan 3 roket düştü. Saldırıda ölü ya da yaralı olmadığı belirtildi.

ALMANYA'DAN TÜRKİYE'YE KINAMA 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna başlattığı harekatı ‘en sert şekilde’ kınadığını açıkladı. BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağıran İngiltere, Fransa ve Almanya’nın Türkiye’yi kınayan ortak bir açıklama yapmaya da hazırlandığı belirtiliyor.

'ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ'

Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar, Suruç ilçelerindeki tüm okullar, Birecik'te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullar iki gün tatil edildi. Valilik, il sınırları içerisindeki belli koordinatları 'özel güvenlik bölgesi' ilan ettiklerini duyurdu.

MISIR'DAN ARAP BİRLİĞİ'NE ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Mısır Türkiye’nin Suriye’ye saldırısını kınadığı belirterek Arap Birliği’ni acil toplantıya çağırdı.

NATO GENEL SEKRETERİ'NDEN 'İTİDAL' AÇIKLAMASI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’nin ‘itidalli davranacağına ve kuzey Suriye’de atacağı herhangi bir adımın ölçülü ve orantılı olacağına inandığını’ söyledi.

TRUMP: TÜRKİYE'YE BU OPERASYONUN KÖTÜ BİR FİKİR OLDUĞUNU SÖYLEDİK 

ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin Suriye’ye girmesini onaylamadıklarını, bu operasyonun ‘kötü bir fikir’ olduğunu Türkiye'ye ilettiklerini söyledi. Trump artık Türkiye'nin bölgedeki IŞİD'lilerin hapiste tutulmasından sorumlu olduğunu belirterek ‘Türkiye’nin taahhütlerine uymasını bekliyoruz’ dedi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ YARIN TOPLANACAK

BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'nin Suriye'ye harekatını görüşmek üzere yarın toplanması bekleniyor.

FRANSA SAVUNMA BAKANI: IŞİD'E YARAR, DURMALI

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde başlattığı saldırının "IŞİD’in yararına" ve "Kürtlerin güvenliği için tehlikeli" olduğunu belirterek harekatın durdurulmasını istedi.

İTALYA: İSTİKRARSIZLAŞMA VE SİVİLLERE ZARAR RİSKİ VAR

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de harekatın bölgeyi istikrarsızlaştırma ve sivillere zarar verme riski oluşturduğunu söyledi.

HOLLANDA BÜYÜKELÇİYİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisini bakanlığa çağırarak Türkiye’nin Suriye’ye saldırısını kınadığını söyledi.