Rusya, Türkiye'den vizesiz giriş-çıkışı iptal mi ediyor?

Rusya'nın Türkiye'yle tek taraflı vizesiz giriş çıkış iptal etmesinin gündemde olduğu ileri sürüldü. Türk pasaportlu yolculara zorluk çıkarıldığı da iddialar arasında.

Sınırda düşürülen Rus savaş uçağının ardından Türklere Rusya'da pasaport kontrollerinde zorluk çıkarılmaya başlandığı ileri sürüldü. Ayrıca, Putin’in uçağın düşürülmesinin ardından “Gerekli önlemi alacağız” demesi sonrasında Moskova kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Rusya’nın tek taraflı olarak vizesiz giriş çıkışı iptal etmesi bekleniyor.

DHA'nın haberine göre, Moskova’dan gelen bazı Türk pasaportlu yolcular, Rus pasaport polislerinin sorular sormaya başladığını belirtirken, bir Türk yolcu da uçağa özellikle geç gönderildiğini söyledi. Moskova’dan Türkiye’ye seyahat eden Türk yolcuların bir kısmı da her şeyin normal olduğunu söyledi.

'SORUN YAŞADIK' İDDİASI

Bugün öğle saatlerinde Moskova’dan Aeroflot Havayolları uçağı ile gelen Mehmet Şerif Yıldız, “3 gündür Moskova’daydık. Dönüşte bize zorluk gösterdiler. Bizim pasaportumuzu aldılar, dışarıya çıkardılar. Uçağa zor yetiştik. Düğün için gitmiştik. Bize sıkıntı var dediler, beklettiler. Soru sormadılar, incelediler. Türk olduğumuzu söyledik “ dedi. Emrullah Demir ise, “Samara’dan geliyoruz. Moskova’da da Samara’da da sorun yaşamadık“ diye konuştu.

Moskova’dan gelen bir diğer yolcu Abdullah Poyraz ise, “Tekstil işi ile uğraşıyorum. 12 yıldır gelip gidiyorum. Bakış açıları daha farklı. Nerede yaşadığımı, beni davet edeni soruyor, ne iş yaptığımı ve dönüş zamanını soruyorlar. Sona bırakma durumu olmadı. 14’ünde geri dönüşüm var. Dönüş nasıl olacak diye düşünüyorum. Halk bir yanlışlık var diyor“ ifadesini kullandı.

'VİZESİZ GİRİŞİ ÇIKIŞ İPTALİ' 

Pekin-Moskova-İstanbul uçuşu yapan Hacer Tercanlı, “Öğrenciyim. Aktarmalı Pekin’den geliyorum. Çok fazla güvenlik önlemi vardı. Pekin’de de vardı. Özellikle Türk yolcularına yönelik bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ben sıkıntı yaşamadım“ dedi.

Bu arada Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’un Rus vatandaşlarına Türkiye’ye gitmeme çağrısı yapmasına rağmen gelen Rus yolcuların konuşmayı tercih etmedikleri belirtildi.