Petrolde 100 dolar bekleniyor: Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Fransa merkezli petrol şirketi Total SA'nın CEO'su Patrick Pouyanne, petrol fiyatlarının 100 dolara tırmanmasını beklediğini söyledi. Pouyanne'in bu tahminin gerçekleşmesi durumunda Türkiye'de cari açık daha da büyüyecek.

Fransa merkezli petrol şirketi Total SA'nın CEO'su Patrick Pouyanne, İran yaptırımları ve Venezuela'da üretime ilişkin aksamalar gibi unsurların etkisiyle petrol fiyatlarının 2014'ten beri ilk kez 100 dolara tırmanmasını bekliyor.

Bloomberg'e konuşan Pouyanne, “Bunun iyi bir haber olduğundan emin değilim” derken, “Petrol sektörü için bile öyle; çünkü biliyorsunuz ki fiyatlar çok yükseldiğinde rakiplerinize kapıyı açmış oluyorsunuz ve talep düşüyor" ifadelerini kullandı.

Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık dört yıldan beri ilk kez bu ay 80 doların üzerine tırmandı.

TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER?
Türkiye için fiyat artışları, ham petrol ve petrole dayalı ürünlerin ithalatının yüksekliği nedeniyle, cari açığın artması anlamına geliyor. 2018 yılı başından bu yana ham petrol fiyatlarında görülen yüzde 35-40 civarındaki artışın Türkiye’nin ithalat faturasını 20 milyar dolar civarında artırması bekleniyor. 2019 yılında ortalama ham petrol fiyatının 100 dolar olmasa da 80-85 dolar civarında seyretmesinin benzer bir artışa daha yol açması bekleniyor. Yeni Ekonomi Programı’ndaki 2019 için cari açık/GSYH oranı yüzde 3,3 olarak öngörülüyor. Ancak 2019 ortalama ham petrol fiyatı 80-85 dolar aralığında olursa söz konusu oranın ekonomideki yavaşlamaya rağmen yüzde 5’in üzerinde olacağı tahmin ediliyor.