HDP'li Bilgen: Tüzel, EMEP’in hukukuyla hareket etti; bu konu parti kurullarında değerlendirilecektir

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Ahmet Davutoğlu'nun geçici hükümet için bakanlık teklifi götürdüğü HDP Milletvekili Levent Tüzel'in teklifi reddetmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Parti Meclis toplantısı sonrasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.  

Bilgen, yaptığı açıklamada “Bölge halkı HDP’ye oy verdiği için çözüm süreci yürümedi değerlendirmesi, çok açık biçimde 'çözüm süreci bizimle yürür. Bölge halkı ancak bize oy verirse demokrasiye kavuşabilir' ifadesidir. Bu oyunu bozmayı hem de boyun eğmemeyi, diz çökmemeyi ve ne şartlar altında olursa olsun bu ülkenin barışını garantiye alacak bir iradeyi 1 Kasım seçimlerinde sandıktan çıkaracağımızı kendilerine hatırlatıyoruz. Biz ne barıştan vaz geçeceğiz ne bu ülkenin demokratikleşmesinden geri adım atacağız. Onlar barışı ancak kendi iktidarlarının devamı gibi çözüm sürecinin hızlandırıcısı gibi görmeye devam ettikçe bu ülkede ne yazık ki demokrasiye kavuşmanın imkansız olduğunu biz biliyoruz. Halkımız biliyor, cenazede isyan edenler biliyor ama AKP iktidarı bunu öğrenmeme konusunda son derece ısrarlı davranıyor. Ama 7 Hazirandaki iradeyi yo sayanlar ve bunu anlamakta ısrar edenler 1 Kasım’da çok daha ağır bir tablo ile karşılaşarak öğrenecekler. Ama endişemiz şudur, o tarihe kadar birçok sivil insanımız hayatını kaybetmiş olacak. Biz buradan AKP’yi uyarıyoruz.” dedi.

'TÜZEL, EMEP’İN HUKUYLA HAREKET ETTİ, BU KONU PARTİ KURALLARINDA DEĞERLENDİRİLECEK'
"Başbakanlık tarafından bakanlık teklif edilen milletvekilleri yazılarını gönderdiler mi? Levent Tüzel, bakanlık teklifini kabul etmediğini açıkladı. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine Bilgen, şu cevabı verdi: "Diğer iki arkadaşımızın savaş hükümetleri konusundaki hassasiyeti Tüzel’den daha geride değil. Partimizin savaşla ilgili duyarlılığa da aynı netliktedir. Biz bu konuyu parti kurullarımızda değerlendirdik. Eş başkanlarımız kamuoyuna net açıklamalar yaptı. Tüzel, partimizle seçimde ittifak yapmış olan EMEP’in hukukuyla, tercihi ile hareket etti. Bu konu şüphesiz parti kurullarında değerlendirilecektir. Ama bizim gündemimiz çok önemsemediğimiz için bir icracı hükümet olarak görmediğimiz için, bu konuda bir görev olduğunu düşündüğümüz için bu konu bizim gündemimizde değil. EMEP’le ittifak doğrultusunda yer alan bir arkadaşımızın kendi tercihi olarak değerlendiriyoruz. Merkez yürütme kurulunda aldığımız karar oldukça nettir. Bu kararla ilgili yeniden bir tartışma yapmayı gerektirecek bir konu olmadığını da paylaşmak istiyorum. 

'1 EYLÜL İMRALI MESAJINA DAİR HENÜZ SOMUT BİLGİ YOK'
"Basında yer alan 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle bir mesaj yayınlayacağı yönünde bazı haberler var. Bununla ilgili bilgi var mı?" sorusuna ise Bilgen, “Henüz somut olarak paylaşabileceğimiz bir bilgi yok. Ama umut ediyoruz, bekliyoruz ve her türlü hesabın içinde insan hayatını görmek gerektiğini bu konuda ne yapılabiliyorsa, kimin kapısı çalınacaksa, kimin azıcık bir katkısı olursa buna fırsat verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye cevap verdi.

"Levent Tüzel bu kararını parti ile istişare etti mi? adaylarınızı merkez yoklaması ile belirleyeceğiz dediniz aday listesi en baştan yoklamaya mı gidilecek? Yüzde kaçlık oranda bir değişiklik yapılacak?" soruya ise, merkez yoklaması ön seçim gibi tüzüksel bir tercih olduğunu kaydeden Bilgen, diğer organlar açısından bağlayıcılık gerektiren bir durum olduğunu söyledi. Bunun merkez yoklamasında uygulanacak bir yöntem olduğunu ifade eden Bilgen, konuşmasına şöyle devam etti: “Kısmi değişikliklere gidilebilir. Ama bunun hangi oranda olacağı, nerelerde olacağı komisyonda tartışmalar yapılacaktır. Bu doğrultuda karar çıkacaktır. Ama biz genel anlamda halkın teveccüh gösterdiği onay verdiği listemizin arkasında olacağız.”

Tüzel’in 1 Kasım’da aday gösterilip gösterilmeyeceğinin henüz çok erken olduğunu ifade eden Bilgen, “Bu seçim kurulumuz değerlendirir sonrasında diğer parti kurullarımız ile somut bir karara dönüşür. Bu karar alınmadan önce bir bilgilendirme, görüşme gerçekleşti. Eş başkanlarımızın bilgisi oldu. Kişisel irade beyanıdır. HDP kararının arkasındadır.” açıklamasında bulundu.