Gollum’lu Erdoğan 'caps'i paylaşan doktora ceza

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la "Yüzüklerin Efendisi"nin unutulmaz karakteri Gollum’un yan yana konulduğu "caps"i paylaştığı için hakkında 3 ayrı soruşturma açılan Doktor Bilgin Çiftçi’ye "mesleki ve etik kurallara" uymadığı gerekçesiyle ceza kesildi.

Aydın’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi filmi karakteri Gollum’un “yeme, şaşırma ve hayret” hallerinin yan yana yer aldığı bir fotoğrafı facebook hesabında paylaşan Dr. Bilgin Çiftçi hakkında açılan 3 ayrı soruşturmanın ilki sonuçlandı.

Aydın Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından açılan disiplin soruşturması sonucuna göre Çiftçi’ye  20 ihtar puanı cezası verildi. Çiftçi’nin yaptığı bu paylaşımla ‘mesleki ve etik kurallar bakımından Tıbbi Deontoloji Nizamnamesine uymadığı‘ iddia edildi.

Evrensel'de yer alan habere göre, verilen cezaya ilişkin Aydın Valiliği İl Disiplin Kuruluna itiraz dilekçesi sunan Doktor Bilgin Çiftçi, yaptığı paylaşımın hakaret kastı taşımadığı, düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde siyasi bir hiciv niteliğinde olduğunu vurguladı.

Sosyal medyada yaptığı bir paylaşım nedeniyle “Mesleki ve etik kurallar bakımından Tıbbi Deontoloji Nizamnamesine uymamak” hükmüne dayanarak ceza verilmesinin yasaya aykırı olduğuna dikkat çeken Çiftçi, adı geçen nizamnamenin hekimlerin meslektaşları, hastaları ve paramedikal meslek mensuplarıyla ilişkilerini düzenleyen mesleki etik kurallar dizgesi olduğunu anlatarak, hekimlerin bu düzenlemede sayılanlar haricindeki kişilerle ilişkilerine uygulanmasının mümkün olmadığına vurgu yaptı. Ayrıca  Nizamnamenin 47 maddeden oluştuğunu söyleyen Çiftçi, ihtar kararında hangi maddeye  aykırı davrandığının açıklanması gerektiğini söyledi.


Çiftçi, yine Anayasa’nın 40. maddesinde yer alan “Devlet, işlemlerinde ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağını ve süresini belirtmek zorundadır” maddesine rağmen kendisine gönderilen ihtar kararında cezaya karşı başvuru yolu ve süresinin de gösterilmediğini söyledi.