Gazeteciler Silvan ve Lice'de: Operasyonlar, sokağa çıkma yasakları, canlı kalkanlar...

Diyarbakır'a giden gazeteciler, Silvan ve Lice'de yaşananlara dair izlenimlerini paylaştı. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silvan'da gazeteciler engellendi, Lice'de canlı kalkanlar "Öleceksek topraklarımızda ölelim" dedi. Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "Operasyonlar yüzünden seçimlerde kazansak da kaybetmiş oluyoruz" dedi.

Uğur Güç - Mesut Bayram

Diyarbakır'ın Silvan ve Lice ilçelerinde operasyonlar, sokağa çıkma yasakları ve gözaltılar sürerken bölgeye giden gazeteci heyeti tanıklıklarını paylaştı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Basın-İş Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Özgür Gazeteciler Cemiyeti temsilcilerinin bir araya gelerek yaptıkları ziyaretlerde, belediye başkanlarıyla görüşmeler yapıldı, "sıkıyönetim" havasının hakim olduğu ilçelerde askerlerce engellendi, "canlı kalkan" eylemi yapan halkla birebir temaslar gerçekleştirildi.

KIŞANAK: SEÇİMİ KAZANSAK DA KAYBETMİŞ OLURUZ

İlk ziyaret Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne gerçekleştirildi. Eşbaşkan Gültan Kışanak, yapılan görüşmede şu görüşlerini paylaştı: 

"Operasyonlar için bölgeye gönderilen özel harekatçıların seçilerek yollandığını düşünüyoruz. Bu durumun geçici bir durum olmadığını kalıcı olarak planlandığını düşünüyoruz. Bu operasyonlar yüzünden önümüzdeki seçimlerde kazansak da kaybetmiş oluyoruz. Böyle büyük olayların içinde mutlaka yanlışlarımız da oluyordur. Ancak yapılan saldırıların 90’lı karanlık yılları aşan bir durum olduğunu düşünüyoruz. Özellikle başkanlara yapılan operasyonlar KCK operasyonlarını aratan türdendi. Hukuk tamamen ayaklar altına alınıyor ve yapılan tutuklamalara baktığımızda bunlar sadece gözaltı değil demek isteniyor."

'ERDOĞAN'I KARŞILAMAYANLAR TUTUKLANDI'

Eşbaşkan Fırat Tan da heyete yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: 

"Bir hükümet yok ama atamalar yapılıyor. KCK operasyonlarından çok daha sert saldırılar var. Son dönemde CHP’nin bu konuyla ilgili açıklamalarını olumlu buluyoruz. Önümüzdeki dönemde ya barış bloku ya da savaş bloku kazanacak. Belediye başkanlarının tutuklanmalarında Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır ziyaretinde karşılamaya gelmemelerinde etkisi olduğunu düşünüyoruz. Seçim güvenliği ile ilgili bir sorun olduğu tezi Cumhurbaşkanı'na ait bir tez. Güvenlik sorununu birileri yaratıyor ve eğer sorun olduğunu düşünüyorlarsa yapmasınlar. Sandıkta elde edemeyeceklerini kaos ile elde etmeye çalışıyorlar." 

SİLVAN'DA SIKIYÖNETİM

Belediyeye yapılan ziyaretin ardından gazeteciler, Silvan ilçesinde yaşananlara tanıklık etti. Olağanüstü durumun sürdüğü Silvan’da gazeteciler, sokağa çıkma yasağıyla karşılaştı. 40 bin nüfuslu Silvan’da halkın üçte ikisinin yaşadığı Tekel, Konak ve Mescit Mahalleri'nde çatışmalar yoğun sürerken, belediye binasından da çatışmalar net bir şekilde duyulabildi. Diyarbakır'dan gelen takviye kuvvetlerle operasyon kaldığı yerden devam ederken DBP İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, “Biz tansiyonu düşürmek istedik fakat gençler operasyon sebebiyle barikat kurdular. Şu anda haberleşemiyoruz. Orada yaşayanlardan ailelerden haber alamıyoruz" dedi.

Silvan Belediyesi'nde HDP milletvekilleri Mürsel Doğan ve Feleknaz Uca'yla yapılan görüşmelerin ardından çatışmaların yaşandığı mahallelere doğru yola çıktı. Ancak gazetecilerin önü TOMA ve akreplerle kesildi, çatışma bölgesine girişlerini engelledi. Bunun üzerine belediye binası önünde basın açıklaması yapıldı, halkın bölgeden haber alma hakkının engellendiği belirtildi.

LİCE'YE YOLCULUK

Heyet, Silvan'da yaptığı temasların ardından Lice'ye gitti. Lice'ye giden Fis yolu askerler tarafından kapatıldığı için Hani üzerinden Lice’ye giriş yapmak zorunda kaldı. Lice halkı ile yapılan görüşmelerde, 4 gündür olay olmadığı, çatışmaların 3 gece boyunca sürdüğü, bu çatışmalarda 22 yaşındaki Eczacı kalfası Mehmet Emin Kumra’nın ağır yaralandığı ve tedavisi tamamlanmadan tutuklandığı bilgisi paylaşıldı.

Eski Belediye meclis üyelerinden Müslüm Kartopu da şu görüşlerini paylaştı: 

“Ölen askerler hiçbir bakanın yeğeni veya çocukları olmuyor, hepsi fukara çocukları oluyor. Zenginlerin ve siyasetçilerin çocukları buralarda askerlik yapmıyor. Biz bölge halkı olarak savaş istemiyoruz."

 

CANLI KALKANLAR: ÖLECEKSEK TOPRAKLARIMIZDA ÖLELİM

Gazeteciler, daha sonra Lice ile Kocaköy arasında asker ve gerilla çatışmalarını durdurmak için Fis Ovası'ndaki Hur köyü yakınlarında canlı kalkan olarak bölgeye giden halk ile temaslarda bulundu. Canlı kalkanlar, yaşananları şöyle paylaştı: 

“4 gün önce bu bölgede çatışmalar başladı. Çatışmaların başladığı gün sabah 4’de askerler operasyona çıktı. Kocaköy ve civar köylerden insanlar gelip çatışmaları durdurmak için canlı kalkan oldu. Asker halkın bulunduğu kayaların alt tarafına ateş açtı. Canlı kalkanlar hiçbir şekilde yerinden kıpırdamadı, gece boyunca helikopterler bölgedeki halkı çıkartmak için kırsalı ateşe verdi. Bu saldırılarda 1 sivil yaralandı, daha sonra tutuklandı. Vadinin karşı tarafında askerler konuşlandı, üst tarafta gerillalar var. Halk iki taraftan da sızmaları ve çatışmayı önlemek için Fis ovası boyunca canlı kalkan oldu. Bu yüzden çatışmalar şimdilik kesildi. Ara sıra askerler taciz ateşinde açsalar da kimsesin buradan gitmeye niyeti yok gidecek yeri de yok, öleceksek topraklarımızda ölelim.”

'ERDOĞAN GÖRÜŞMEYE ÇAĞIRDI, GİTMEDİM'

Canlı kalkanlardan 80 yaşındaki "Sakine Ana", 40 yıldır büyük acılar çektiğini ve bu savaşta 5 çocuğunun öldüğünü söyledi. Sakine Ana, duygularını şöyle paylaştı: 

40 yıldır büyük acılar yaşandı, artık bu acıların son bulması gerekiyor. Bunun için ya bizi kökten imha edecekler ya da hakkımızı verecekler. Biz kendi bölgemizde insanca yaşamak istiyoruz. Dilimizi konuşmak istiyoruz, özgür insanlar olarak yaşamak istiyoruz. Bu bölgeye ya barış gelecek ya da barış gelecek.”

Sakine ana, Tayyip Erdoğan, Başbakan'ken kendisini görüşmeye çağırdığını fakat reddedince kendisine dava açıldığını, bu yüzden de 3 ay hapis cezası aldığını söyledi.  

Gazeteciler, Lice ziyaretinin de ardından Cizre ve Silopi’ye de ziyaretler gerçekleştirecek.