Eylemlerin hedefinde AKP vardı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun çağrısıyla bugün İzmir, İstanbul ve Ankara'da eylemler yapıldı. Eylemlerin hedefinde hükümet ve gerici politikalar vardı.

Haber Merkezi

Özgecan'ın vahşice katledilmesi ve geçtiğimiz hafta boyunca ortaya çıkan başka kadın cinayetleri üzerine Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun, "Kadın cinayetlerini durdurmak için yürüyoruz: KADIN CİNAYETLERİNDE İNDİRİM DEĞİL AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET!" diyerek yaptığı eylem çağrısıyla bugün binlerce kişi sokaklardaydı. Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği eylemlerin hedefinde iktidar partisi AKP ve gerici kadın politikaları vardı.

İlk eylem Ankara'da yapıldı.  Ankara'da pek çok kadın derneği ve siyasi partinin çağrısıyla saat 15:00'de Güvenpark'ta toplanıldı. Eylemde kadın cinayetlerine ve iktidarın gerici uygulamalarına dikkat çekilirken, kadınların toplumsal yaşama katılımı konusunda AKP eliyle gerçekleştirilen sistematik saldırıların farkında olunduğu ve buna geçit verilmeyeceği deklare edildi. Komünist Parti temsilcisi  "üniversite öğrencisi genç bir kadın olarak ülkenin bir başka yerinde, yine üniversite öğrencisi bir kadının vahşice katledilmesinin öfkesini yaşıyorum. bizler, katilleri yalnızca fotoğraflarını üçüncü sayfa haberlerinde gördüğümüz yüzlerden değil, Münevver Karabulut cinayetine 'kızınıza sahip çıkın' çözümü bulanlardan, annesinin diz kapağından tahrik olanlardan, üniversiteden mezun olan kadınların çok geçmeden evlenmesi gerek diyenlerden, kızlı-erkekli aynı evde kalıyorlar gibi akıl dışı cümleler kurabilen yobaz AKP zihniyetinden tanıyoruz. Kadınlar bugün güvenle sokakta yürüyemiyorlarsa, kadın cinayetleri %1400 arttıysa, tacizciler genel af kapsamında sokağa salındıysa, her gün tanık olduğumuz bu vahşetin sorumlusu, Özgecan gibi tüm diğer kadınlarında katili olan AKP düzenidir" açıklaması yaptı.

İkinci eylem İzmir Alsancak'ta gerçekleştirildi. Binlerce kişi Özgecan ve öldürülen kadınlar için sokaklara dökülürken, hedefte yine AKP vardı. Kadın cinayetlerinin sorumlusunun AKP düzeni
olduğunu haykıran kadınlar Bakan Ayşenur İslam'ı istifaya çağırdı. Eylemde "Özgecanın katili AKP düzeni", "Boyun eğme katillerden hesap sor" ve "Kadın cinayetlerini durduracağız" sloganları atıldı.

 

Son eylem ise İstanbul'da gerçekleştirildi. Binlerce kişi Kadıköy'de Boğa Heykeli'nde bir araya gelerek, iskeleye doğru yürüyüşe geçti. "Özgecan Aslan, yas değil İsyan" "Özgecan'ın katili AKP düzeni" "Kadın cinayetlerini durduracağız" sloganları atılırken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına Gülsüm Kav bir konuşma yaptı.

Kav'ın konuşmasının ardından çeşitli parti ve kadın örgütlerinden temsilciler de söz aldı. Son sözü Komünist Partili kadınlar adına Hande Gündoğdu aldı. Gündoğdu geçtiğimiz hafta katledilen Özgecan ve diğer kadınların acısını yürekten hissettiklerini ancak acının bir mücadele ve değiştirme azmini içermesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti: "Bunlar münferit vakalar değildir. Yıllardır sistemli biçimde örgütlenen kadın düşmanı politikalarının ürünüdür. Bizim için yitirilen, katledilen katili AKP'dir. Onu yıkmak için en çok biz kadınların nedeni var. Buradan Özgecan'a ve diğer kaybettiğimiz kadınlara sözümüz olsun, hepsinin hesabını soracağız."

Eylem konuşmaların ardından son buldu.