Ertuğrul Kürkçü: Yunanistan’ın borcunu Türkiye üstlensin

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Meclis’te yaptığı basın toplantısında Yunanistan’ın 1,7 milyar Euroluk borcunu Türkiye’nin üstlenmesini istedi.

Haber Merkezi

HDP İzmir Milletvekili ve Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, TBMM’de Yunanistan’daki Syriza hükümetine destek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Kürkçü, HDP olarak Syriza’nın aldığı referandum kararını ve verdiği mücadeleyi kalpten desteklediklerini söyledi. Kürkçü Yunanistan’ın 30 Haziran’da ödenmesi gereken 1,7 milyar Euroluk borcunu Türkiye’nin üstlenmesini, böylelikle Ege Denizi’nin barış denizi haline gelebileceğini savundu.

YUNANİSTAN'DA NE OLMUŞTU?

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cumartesi günü kreditörlerin önerdiği kemer sıkma paketini 5 Temmuz’da referanduma götüreceğini açıklamış, Euro Bölgesi'nden 30 Haziran’da vadesi dolan 1,7 milyar Euroluk borcun vadesini birkaç gün uzatmasını istemişti. Aynı gün toplanan Euro Grubu Maliye Bakanları Komitesi, Çipras’ın uzatma talebine “hayır” yanıtı verdi. Bu durumda Salı gecesine kadar kreditörlerle Yunan hükümeti bir anlaşmaya varamadığı takdirde, referandumun konusu olan paket gündemden düşmüş olacak.

Son dakikada bir anlaşmaya varıldığı takdirde, iktidara troykayla (Avrupa Komisyonu, Euro Grubu ve IMF) ilişkilere ve kemer sıkma paketlerine son vereceği vaadiyle gelen Syriza, referandumda kemer sıkma paketine “evet” oyu toplamak için çalışacak.

Ülkenin mevcut “sıkışmışlığı” karşısında tek alternatif öneriyi ise Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yapıyor. KKE, söz konusu borçların Yunan sermaye sınıfına ait olduğunu ve halkçı bir iktidarın kurulmasını, Avrupa Birliği’nden çıkılarak bu borçların tek taraflı olarak ödenmemesini savunuyor.