Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

En zengin 50 generalden biriydi: Tahsin Şahinkaya kimdir?

Kenan Evren'in ardından 12 Eylül faşist darbesinin liderlerinden Tahsin Şahinkaya da öldü. Şahinkaya, Time dergisi tarafından dünyanın en zengin 50 generalinden biri olarak gösterilmişti.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 09.07.2015 , 13:48 Güncelleme Tarihi: 08.05.2021 , 04:42

Kenan Evren'in ardından "12 Eylül'ün sağ kalan tek komutanı" olan Tahsin Şahinkaya da öldü. 12 Eylül'ün kilit isimlerinden olan Tahsin Şahinkaya, Evren'in de en yakınındaki isimlerden biri olarak anılıyordu.

12 Eylül sürecinde işlenen yüzlerce cinayetin ve işkencelerin faillerinden olan Şahinkaya, darbenin ardından Milli Güvenlik Konseyi Üyeliği görevini de yürüttü. 12 Eylül generalleri içinde servetiyle öne çıkan isimlerden olan Şahinkaya, Time dergisi tarafından dünyanın en zengin 50 generalinden biri olarak gösterilmişti.

Şahinkaya'nın yaklaşık 20 milyar dolar serveti olduğu ileri sürülürken, darbe sonrası F-16 alımlarında büyük usulsüzlükler yaparak servetine servet kattığı belirtiliyor.

Konuya ilişkin yıllar sonra Yiğit Bulut'a konuşan Şahinkaya, “Ağızdan dolma laflarla bir insanı suçlama var. Bu hareketi anlayışı lanetliyorum. Şerefsizlik, haysiyetsizliktir" demişti.

1983 yılında emekliye ayrılan Şahinkaya'nın adı o tarihten sonra da usulsüzlükler ve mafyayla anılmıştı.

MAFYA İLİŞKİLERİ

1. MİT Raporu olarak bilinen, Mehmet Eymür’ün yazdığı raporda Şahinkaya'ya ilişkin şu ifadeler yer almıştı:

Tahsin ŞAHİNKAYA, Sarı Avni (Avni MUSULLULU-KARADURMUŞ), Behçet CANTÜRK, Dündar KILIÇ, Fahrettin ASLAN ile inşaat ve ihale mafyasıyla ilişkilidir. ŞAHİNKAYA ’nın bu alandaki ilişkilerine ait , Ankara Sıkıyönetim 4 no.lu Mahkeme Başkanlığı’nda ifadeler , teyp tapeleri ve teyp bantları bulunmakta olup, Selahattin DELİDERE isimli bir silah ve uyuşturucu madde kaçakçısının konuştuğu (Diyarbakır’da) bir teyp bandında adıgeçene Sarı Avni’nin yurtdışında bir villa aldığından bahsedilmektedir. Tahsin ŞAHİNKAYA’nın İstanbul Emniyet Müdür Muavini Mehmet AĞAR ile yakın irtibatı olup Mehmet AĞAR, adıgeçenin "terzi - elbise temizliği" dahil her nevi özel işiyle uğraşmaktadır. Ayrıca Dündar KILIÇ’ın avukatlığını yapmış olan Mümin KAVALA’nın Tahsin ŞAHİNKAYA’nın akrabası olduğu söylenmektedir. 

 

 

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.