Diyarbakır'da Hizbullah saldırıları: Ölü sayısı 4'e çıktı

Diyarbakır'da Hizbullahçıların mahalle basarak ateş açtığı bildirildi. İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın öldürüldüğü mahallede Hizbullahçıların ateş açması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. Saldırılarda iki DHA muhabiri de yaralandı.

GÜNCELLEME 19:05

Hizbullah saldırıları ile ilgili üç kişinin yakalandığı ve sorguya alındığı gelen haberler arasında. 

GÜNCELLEME 17:46

HÜDA-Par Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz BBC Türkçe'ye şu açıklamalarda bulundu: 

"Bu kesinlikle kaosa hizmet eden bir saldırıdır. YDGH'nin sosyal medya hesabından saldırılar düzenleyecekleri açıklamaları vardı. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde, PKK'nin bir açıklama yapması lazım. HDP mitingine konulan bombanın faili bulundu. Onlarca kardeşimiz hapsedildi hala birileri faili meçhul. Ben emniyetin de iyiniyetli olmadığını, saldıranlara cesaret vererek kaos planına hizmet ettiğini düşünüyorum. YDGH'liler tetiği çekmiş olabilir. Failleri yakalamayan devlet sorumludur. Failler kadar onları himaye edenler de sorumludur. Birilerinin oyununa da gelinmiş olabilir. Böyleyse de en üst düzeyden açıklama yapmalıdırlar."


GÜNCELLEME 17:35

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"Aytaç Baran'ın öldürülmesi sonrası yaşanan olaylarda 1 kişi daha hayatını kaybetti, 1'i polis 2'si gazeteci 3 kişi yaralandı."


GÜNCELLEME 17:16

İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesine ilişkin HDP'den açıklama geldi. Açıklamada, "Diyarbakır'da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduğumuzu ifade ediyoruz" denildi. 


GÜNCELLEME 17:10

Hürriyet'in haberine göre, İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın saldırıda yaşamını yitirmesinin ardından bir kahvehaneye otomatik silahlarla düzenlenen saldırıda 3 kişi öldürüldü.


GÜNCELLEME 17:01

Diyarbakır'da Hizbullahçıların saldırısını takip etmek için bölgeye giden DHA muhabiri Canan Altıntaş böyle yaralandı: 

GÜNCELLEME 16:52

Öldürülen İhya-Der başkanı Aytaç Baran'ın avukatı Abdulgani Orhan, Radikal'den İsmail Saymaz'a yaptığı açıklamada; Aytaç Baran’ın seçimden dört beş gün önce PKK’liler tarafından tehdit edildiğini, Emniyet’in de silahlı eylem olacağı yönünde tebligatta bulunduğunu öne sürdü.

Baran’ın PKK öldürüldüğünü iddia eden Orhan, “Son nefesinin verirken Aytaç Baran’ın yanındaydım. Evinin yakınında sokağa girerken pusu kurmuşlar. İki silahla vurulmuş. O sokağın yedi girişi var, yedisi de tutulmuş. Tehdit alıyordu. Buna rağmen ‘Ölsem de gitmeyeceğim’ dedi. Öyle bir insanı öldürdüler ki, yüz tane insanı öldürseydiler halkı bu kadar galeyana getiremezlerdi. Kimseye zarar vermeyen, ömrü yardımla geçen, evinde ikinci gün yiyeceği olmayan bir insanı öldürdüler. Bunu ne paralel, ne istihbarat yapmıştır. Görgü tanıkları vardır, sıkanlar bellidir. Kim oldukları bellidir. Allah Diyarbakır’a bugünden sonra yardım etsin” dedi.


GÜNCELLEME 16:43

Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi'nin (YDG-H) Twitter hesabından şu açıklama yapıldı: 


GÜNCELLEME 16:32

Diyarbakır'da Hizbullahçı İhya Der'in başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesi üzerine hastane önünde toplananların ateş açtığı belirtiliyor. Hastane çalışanı olan Murat Yalçın isimli Twitter kullanıcısı, "Morgun önü çok gergin ateş açılması sonucu bir hastane personel başından ayaralandı. Hayatı tehlikesi yok" bilgisi paylaştı.

Murat Yalçın, "Hastane personeli görev yerinden ayrılmayın mesajı atıldı... Yaralıların olduğunun hastaneye geleceği belirtildi" bilgisini de aktardı.


Diyarbakır'da Hizbullahçı çevrelerin mahallelerde saldırılara başladığı bildiriliyor.

Diyarbakır'da bulunanlar Twitter hesaplarından "Diyarbakır'da Şehitlik'i kontrgerilla bastı. 20 kişi şu an 47. sokakta. 'İntikam alacağız PKK'den' deyip ateş açıyor" şeklinde paylaşımlarda bulunuyor.

DBP'nin Twitter hesabından da "Diyarbakır'ın Şehitlik semtinde kontra unsurlarının saldırısı sonucu bölgede çatışma çıktı. Polis bu unsurların saldırısını sadece izliyor" bilgisi paylaşıldı. 

HİZBULLAHÇI DERNEĞİN BAŞKANI ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen İhya-Der'in başkanı Aytaç Baran evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

DHA MUHABİRLERİ YARALANDI

Olayı haber yapmak üzere bölgeye giden DHA muhabirleri Canan Altıntaş ve Serdar Sunar'ın da saldırıya uğradığı ve yaralandığı öğrenildi.

Ayrıntılar gelecek...