DİTİB toplantısına Müslüman Kardeşler temsilcileri katıldı

Köln Belediyesi, Müslüman Kardeşler örgütünden temsilcilerin geçen hafta Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından düzenlenen bir konferansa katıldığını duyurarak, örgütün toplantıya çağrılmasına tepki gösterdi.

Köln Belediye Başkanı Henriette Reker'in Kölnische Rundschau gazetesine konuşan sözcüsü, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından yapılan toplantıya iki Müslüman Kardeşler temsilcisinin katıldığını duyurdu.

Sözcü Köln Belediye Başkanı’nın örgütün toplantıya katılımına sinirlendiğini ve DİTİB'in kendisini rahatsız ettiğini belirtti. DİTİB'in, düzenlediği konferansa Müslüman Kardeşler örgütü üyelerini çağırmasının kısa bir süre önce açıkladığı yeni açılımına ters düştüğünü ifade eden sözcü, "Radikalizmin Köln'de yeri yok" dedi.

'KENDİMİ ALDATILMIŞ HİSSEDİYORUM'

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; Köln Merkez Camii’nin bulunduğu semt olan Ehrenfeld’in belediye başkanı Jürgen Wirges de Alman birinci kanalı ARD'deki Morgenmagazin programına yaptığı açıklamada DİTİB'in üç gün süren "2. Avrupa Müslümanlar Buluşması" konferansından kendilerini haberdar etmediğini açıkladı. Wirges, "Kendimi aldatılmış hissediyorum" dedi.

Köln’de yayımlanan Kölner-Stadt Anzeiger gazetesinin haberine göre, Müslüman Kardeşler örgütünün ileri gelenleri, Avrupa'da yaşayan Müslümanların geleceğinin ele alındığı ve DİTİB'in Köln'deki Merkez Camii'inde Türkiye'deki Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte düzenlediği "2. Avrupa Müslümanlar Buluşması"na katıldı.

DİTİB'E GÖRE MÜSLÜMAN KARDEŞLER'İN KATILIMI 'ORANTILI'

Habere göre Müslüman Kardeşler üyesi iki radikal İslamcı konferansta görülürken, DİTİB'e göre konferansa 17 ülkeden 100 temsilci katıldı. Alman haber ajansına (dpa) açıklama yapan bir DİTİB sözcüsü, 17 ülkeden 100 kişinin katıldığı bir konferansa iki adet Müslüman Kardeşler örgütü temsilcisinin katılmasının "orantılık" esası içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Köln kentinin içinde bulunduğu Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bir belgeye göre Müslüman Kardeşler örgütü, eyalet Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor.

DİTİB, 7 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada Almanya'da hakkındaki casusluk suçlamalarıyla zirveye taşınan gerilimi düşürme ve yeni bir başlangıç çağrısı yaptı. 4 Ocak tarihli üyeler toplantısında yeni bir yönetim kurulu seçildiğinin aktarıldığı açıklamada, "gerilimi düşürme ve nesnel konulara geri dönme" hedefine vurgu yapıldı.