Cezaevinde ölen Rojavalı gencin ailesi: 'Devlet çocuğumuzun iç organlarını çaldı'

İzmir'de cezaevinde tutulan Basil Mihemmed Musa isimli Rojavalı genç cezaevinde öldü. Musa'nın ailesi çocuklarının iç organlarının cenaze devletin elindeyken çalındığını iddia etti.

ANHA'nın haberine göre, Adana’da gözaltına alınan Rojavalı Basil Mihemed Xêr Şêx Musa’nın, 3 ay tutuklu kaldığı cezaevinden ailesine cansız bedeni teslim edildi. Aile, çocuklarının iç organlarının devlet yetkilileri tarafından çalındığını iddia etti.  

Adana’da geçtimiz yıl eylül ayında tutuklanan Musa, bir ay cezaevinde kaldıktan sonra İzmir cezaevine gönderildi. Ailesi, tutuklanan oğullarına ulaşmak için İzmir’e kadar gitti ancak cezaevi yetkilileri ailenin çocukları ile görüşmesine izin vermedi. 4 Ocak 2016’da ise cezaevi yetkilileri aileye çocuklarının cezaevinde öldüğü haberini verdi. Musa'nın cenazesi önceki gün akşam saatlerinde Rojava’ya getirildi ve ailesine teslim edildi.

Musa'nın ailesi çocuklarının bedenine ait birçok iç organının çıkarılmış olduğunu fark ettiklerini vücudunda karnın altından boğazına kadar dikiş yerleri olduğunu gördüklerini söyledi. Musa'nın babası, “Oğlumun cenazesini aldıktan sonra kontrol ettik. Türk devletinin çocuğumuzun iç organlarını çaldığını gördük. Bu organların ne zaman alınıp kimlere satıldığını, Mihemed’i ne zaman ve neden katlettiklerini de bilmiyoruz” dedi. Baba Musa, uluslararası kuruluşlara, örgütlere çağrıda bulunarak Türkiye’de tutuklu olanların durumuna ve cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin gözlemlerde bulunmalarını istedi. Baba Musa, “Cezevlerinde akıbetleri oğlum Mihemed gibi olacak birçok genç ve göçmen var” dedi.