Aselsan Genel Müdürü: F-35'ler teslim edilmezse proje çöker

ASELSAN Genel Müdürü Görgün, ABD'nin F-35 savaş uçağının Türkiye'ye teslimatını engellemesi halinde projenin çökeceğini öne sürdü.

Habertürk'ün aktardığına göre ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, ABD’nin F-35 savaş uçağının Türkiye’ye teslimatını engellemesi halinde projenin çökeceğini söyledi. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Görgün, M-60 tanklarının modernizasyonu, yerli motor üretimi, hava savunma sistemi, tank zırhı, kriptoloji çalışmaları, x-ray ve MR cihazları üretimi konularında soruları yanıtladı. Görgün, ABD’li bazı senatörlerin, Türkiye’ye F-35 satışının durdurulması amacıyla ABD Kongresi’ne sunduğu tasarı konusunda, “Bu mümkün değil, F-35 programını çökertir. Bunu, münferit bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Türkiye, bu projede önemli bir partner” dedi.

PROJE ÇÖKER Mİ?
"F-35 projesi" ABD'nin sorumluluğunda dokuz ülkenin yer aldığı bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor. Yazılım ve parça üretimi konusunda Türkiye'den bazı firmalar da projeye dahil. Türkiye'nin 2002'de dahil olduğu ve 100 uçak alacağı projenin diğer ortakları ise Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almanya. Bunlara ilaveten İsrail, Japonya ve Güney Kore'de ABD'nin yabancı askeri malzeme alıcıları olarak konsorsiyumun uçaklarından alacak. ASELSAN Genel Müdürü'nün "proje çöker" sözleriyle Türk firmaların üstlendiği kısımların aksamasını kastettiği düşünülüyor. Ancak söz konusu üretimin ikamesinin mümkün olduğu da öne sürülüyor.