Ankara'da yüksek hızlı tren kazası!

Ankara'da bu sabah saatlerinde yüksek hızlı tren kazası meydana geldi. Kazada 3'ü makinist toplam 9 kişi yaşamını yitirdi, 48 kişi yaralandı.

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz İstasyonu'nda yol kontrolü yapan kılavuz trenle çarpıştı.

Çarpmanın şiddetiyle birinci ve ikinci vagonun raydan çıkarak devrildiği ve iç içe geçtiği öğrenildi. 

Kazada üçü makinist 9 kişi yaşamını yitirirken, 48 kişi de yaralandı. Kaza sonrası gelen ilk bilgiler yine büyük bir ihmale işaret ediyor.

KAZANIN NEDENİNE İLİŞKİN İLK AÇIKLAMA

Ankara Valiliği, kazanın bir çarpışma sonucu meydana geldiğini duyurdu.

Ankara Valisi Vasip Şahin, "Tren ile aynı yolda bulunan kılavuz tren çarpıştı, 43 yaralı ve 4 ölü var" dedi. Ankara Valiliği'nden yapılan son açıklamada biri makinist 7 kişinin yaşamını yitirdiği, 3'ü ağır 46 kişinin yaralandığı belirtildi. 

YAŞAMINI YİTİREN ÜÇ KİŞİNİN İSMİ BELLİ OLDU

soL'un ulaştığı son listeye göre ölü sayısı 9'a çıktı. 

Yaşamını yitirenlerin 6'sının kimliği henüz tespit edilemezken, K.Ü., T.E. ve A.K. E. yaşamını yitirdi.

Kazada yaralananların sayısı ise 48'e ulaşmış durumda. Yaralananlarda 5'inin akademisyen olduğu ve 2'sinin durumunun ciddi olduğu da gelen bilgiler arasında. 

Akademisyenlerle birlikte 3 yaralının durumu ağır. 

Yaralananlar ambulanslarla Onkoloji Hastanesi, Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Numune Hastanesi, Hacettepe Hastanesi ve Yenimahalle Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

KAZA ANINI ANLATTI


SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüksek Hızlı Tren kazasıyla ilgili soruşturma başlattı.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: LOKOMOTİFİN O RAYDA OLMAMASI GEREKİYORDU

Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Yüksek Hızlı Tren yol kontrolü yapan lokomotife çarptı. Kontrol lokomotifinin o rayda olmaması gerekiyordu. Çarpışma sonrası tren raydan çıkarak üst geçide çarptı. Çarpmanın etkisiyle üst geçit trenin üstüne çöktü’ denildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan kazanın olduğu alana giderek yetkililerden kazayla ve çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

BAKAN'DAN AÇIKLAMA

Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "Hızlı tren kontrol lokomotifi ile kafa kafaya çarpıştı... 3 makinist ve 6 yolcu hayatını kaybetti... Toplam 9 kişi yaşamını yitirdi.

'SİNYALİZASYON YOK, TELEFON VE TELSİZLE HABERLEŞİLİYOR'

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusun Yener konuyla ilgili konuştu.

Yener, "Sincan-Ankara hattında henüz sinyalizasyon bulunmuyor. Yapım aşamasındaydı. Kazanın olduğu hatta makinistler birbirleriyle telsizle veya cep telefonu ile haberleşiyorlardı. Kazanın sebebi muhtemelen bu" dedi.

Yener, kazayla ilgili ilerleyen saatlerde yazılı bir açıklama yapacaklarını da söyledi.

ÖLENLERİN ARASINDA HDP BELEDİYE BAŞKAN ADAYI DA VAR

Ankara Yenimahalle’de bu sabah yaşanan tren kazasında hayatını kaybeden dokuz kişiden birisinin 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde HDP’den belediye başkan adayı olduğu öğrenildi.

Dokuz kişinin hayatını kaybettiği kazada yaşamını yitiren Yusuf Yetim’in HDP’den daha önce de milletvekili adayı olduğu öğrenildi.

Kazanın ardından TBMM’de açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Yetim’in yerel seçimlerde Urfa Bozova Belediye Başkanı adayı olduğunu belirtti.

GÜNCELLEME 12.13

ERDOĞAN SOYLU VE TURHAN'LA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren’in Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda yol kontrolüyle görevli kılavuz tren ile çarpışması neticesinde meydana gelen kaza hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, bu sabah 06:36’da meydana gelen kazayla ilgili olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan bilgi aldı.

GÜNCELLEME 12.50

TCDD BAŞKANI'NDAN TEPKİ ÇEKEN HAREKET

TCDD Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsa Apaydın, Ankara'daki tren faciası sonrası hiçbir açıklama yapmazken, facianın ardından gelecek tepkileri görmemek için sosyal medya hesaplarını kitledi.

GÜNCELLEME: 13.42

ENKAZIN HAVADAN ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLERİ YAYIMLANDI

Sputnik International, kazanın gerçekleştiği yerde Ruptly tarafından çekilen drone görüntülerini yayımladı.