AKP'nin 'muhbir vatandaş' projesi: 'Terör' suçlusu yakalatana para ödülü!

Erdoğan'ın esnaf ve muhtarlara "muhbirlik", "polislik" gibi görevler atfetmesinden sonra şimdi de "muhbir vatandaş" yaratma projesi niteliğinde bir yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmeliğe göre ödülü hak etmek isteyen kişi, "Terörle Mücadele Yasası" kapsamındaki suçlarda ihbarda bulunması gerekiyor. Ödülde üst sınır 200 bin lira.

"Terörle Mücadele Kanunu" kapsamında yeni bir yönetmelik hazırlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, faillerin yakalanmasına yardımcı olanlara para ödülü verilecek.

CHA'nın aktardığı habere göre, kişinin ödülü hak etmesi için aydınlatılmasına yardımcı olunan suçun, "3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu" kapsamında bulunması, verilen bilginin, suçun aydınlatılması veya failin belirlenmesine yardımcı olacak niteliği haiz olması gerekiyor.

Yine yönetmeliğe göre ödülün miktarı, sağlanacak bilgi, aydınlatılacak suç veya ihbar edilecek fail dikkate alınarak ödül komisyonu tarafından belirlenecek. Ödül miktarında üst sınır ise 200 bin lira.

Suç failinin terör örgütünde üst düzey yönetici olması veya aydınlatılacak suçun toplumda oluşturduğu infial ve etki de dikkate alınarak ödül komisyonunun önerisi ve İçişleri Bakanı’nın onayıyla miktar 20 katına kadar çıkabilecek. Ödül böylece 4 milyon TL'ye kadar yükselebilecek. 

ÖDÜL İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BÜTÇESİNDEN

Bir şahıs, bu yönetmelik kapsamında birden fazla suçun aydınlanmasına veya birden fazla failin yakalanmasına yardımcı olursa, ödül miktarı, aydınlatılmasına yardımcı olduğu her suç ve fail için ayrı ayrı belirlenecek.

Ödül komisyonu ise emniyet işlerinden sorumlu İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’nın başkanlığında, Emniyet Genel Müdürü’nün belirleyeceği üç üye ve Jandarma Genel Komutanı’nın belirleyeceği üç üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşacak. Ödüllendirmeye ilişkin giderler de İçişleri Bakanlığı’nın bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.