Ağrı'da neler oldu?

Ağrı'da ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan "çatışma" sonrası gelen açıklamalar ve ortaya çıkan görüntüler AKP'nin provokasyon girişiminin boşa düştüğünü gözler önüne serdi.

Haber Merkezi

Ağrı Valiliği'nin cumartesi günü sabah saatlerinde yaptığı yazılı açıklamayla başlayan gelişmeler Demirtaş'ın açıklamaları ve yayınladığı görüntülerle yeni bir boyut kazandı. Davutoğlu'nun açıklamaları önce Demirtaş sonra da TSK tarafından yapılan açıklamayla yalanlandı.

Yaşananlar AKP'nin Ağrı'da bir provokasyon girişiminde olduğunu gözler önüne serdi.

İLK AÇIKLAMA VALİLİKTEN

Cumartesi günü Ağrı Valiliği'nin yaptığı açıklama uzun süre sonra gelen ilk "çatışma" haberi oldu. Valilik, "Diyadin İlçesine bağlı Yukarı Tütek köyünde, 11 Nisan 2015 günü düzenlenecek olan fidan dikme etkinliğine katılacak vatandaşların güvenliğini sağlamak maksadıyla bölgede görevlendirilen güvenlik güçlerimize terör örgütü mensupları tarafından açılan ateş sonucu çatışma meydana gelmiş olup gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir" ifadelerini kullandı.

Valiliğin bu açıklamasından yaklaşık yarım saat sonra 4 askerin yaralandığı bilgisi geldi. Daha sonra uzun süre yeni bir gelişme aktaran resmi kurum olmadı.

ERDOĞAN SAZI ELİNE ALDI

Valiliğin ve TSK'nın sessizliği sonrası ilk açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Erdoğan adeta haber spikeri gibi "canlı yayında" gelişmeleri aktarırken "Ağrı Diyadin'de askerlerimizi hedef alan saldırıda ülkemizdeki barış ortamını dinamitlemeyi, çözüm sürecini baltalamayı amaçlayan bölücü terör örgütü aziz milletimizin güvenliğini sağlamak için fedakarca görev yapan güvenlik güçlerimize bir saldırıda bulundular" dedi.

Toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, yeni gelişmeleri de kürsüden paylaşmayı ihmal etmeyerek "Şu anda çatışmalar hala devam ediyor. 25 terörist askerlerimize karşı şu anda bir çatışmanın içinde. Şimdi malum siyasi parti, işte bu bölücü terör örgütünün bu eylemleriyle oy toplamanın gayreti içerisinde" ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ'TAN YANIT

Erdoğan'ın açıklamaları sonrası basının karşısına geçen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Çatışmayla aynı saatte çıkıp meydanlarda HDP’yi suçlamaya başladılar. Kim silahtan beslenip oy topluyorsa Allah onun bin defa belasını versin" dedi. “Kim elindeki silah gücüne güvenerek oy topluyorsa Allah onun burnundan fitil fitil getirsin. Bizsek bizim, sizseniz sizin" diyen Demirtaş, “Asker analarına, sesleniyorum, bunların yalanlarına inanmayın. Bizim evlatlarımız ölürken onlarınki parsel parsel götürüyor" diye konuştu

ÖLÜM HABERLERİ GELDİ

Çatışma haberleri sonrası operasyon bölgesine canlı kalkan olarak giren gruptan HDP Diyadin İlçe Eski Başkanı Cezmi Budak, açılan ateş sonrası hayatını kaybetti. Daha sonra TSK'dan yapılan açıklamada 5 PKK'linin hayatını kaybettiği belirtildi.

HDP'den yapılan açıklamada ise 5 değil 1 PKK'linin öldüğü belirtildi.

Ölümlerin ardından açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Dün Ağrı’da bir çatışma değil, sahnesi önceden planlanmış, önceden provası yapılmış, sahte bir kurgu operasyon vardı ve orada mümkün olduğunca fazla cenaze çıkarmaya çalıştılar" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, şöyle devam etti: "Çatışma bölgesinde askerler var, helikopter yaralıları almak yerine yukardan ateş açıyor. Ambulans yok, helikopter yok. Yaralı askerleri çarşaflarla taşımak zorunda kalıyor arkadaşlarımız. Fotoğraflar var görüntüleri var. Ülkeyi yönetenler lüks uçaklarla seçim çalışması yaparken, yaralı asker için bir ambulans helikopter göndermemişlerdir. Orada ölmesini beklemişlerdir. Cenaze çıkması için bu devlet elinden geleni yapmışlardır."

GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, açıklamaları yalanlarken yaralı askerleri yurttaşların kurtardığı görüntüler ortaya çıktı:

Davutoğlu'nun "yalan" açıklamasının yalan olduğu ortaya çıktıktan hemen sonra TSK tarafından yapılan açıklamada, "çatışmada yaralanan dört personelimizin, havadan tahliyesi esnasında bölgeye gelen vatandaşlarımızın, yaralı personelimize yardımı takdire şayan bulunmuş" denildi.