VİDEO - Mersin Baro Başkanı, 8 Mart'ı kadın meslektaşını kürsüden iterek kutladı!

Mersin Baro Başkanı Ali Er'in, 8 Mart'ta kürsüye çıkıp açıklama yapmak isteyen kadın meslektaşı Şilan Türk'ü kürsüden itmesi tepkiyle karşılandı.

Mersin Barosu Başkanlığı tarafından bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir açıklama yapıldı.

Açıklamada 8 Mart'a “Kadın Hakları Günü” denmesi üzerine salonda tepkiler oluştu. Baro Başkanı'nın konuşmasından sonra kürsüye çıkan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Av. Şilan Türk bir açıklama yapmak istedi. Bunun üzerine Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er’in  Av. Şilan Türk’ü kürsüden itmesi büyük tepkiye yol açtı. O sırada salonda bulunan avukatlar tarafından gösterilen tepki kameralara şöyle yansıdı:

 

TÜBAKKOM'un (Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu) 8 Mart için hazırladığı ve her yıl bütün barolarda eş zamanlı okunan metnin Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından okunmasının Baro Başkanı tarafından engellenmesi üzerine Kadın Hakları Merkezi Başkanı ve üyesi avukatlar dün istifa kararı almıştı.

8 Mart için bir haftalık etkinlik planlayan ve bunun için emek verdiklerini belirten avukatlar, istifa metinlerini kamuoyu ile paylaşmak istemeleri üzerine böyle bir şiddete maruz kaldıklarını, çok üzgün olduklarını, avukatların kullanımına ait bir kürsüyü kullanmalarının şiddete varacak şekilde engellenmesinin kabul edilemez olduğunu belirttiler.

Büyük tepkiler sonrası istifa metni kürsüden okundu. İstifa gerekçesi şöyle ifade edildi:  

"TÜBAKKOM tarafından hazırlanan ve her yıl 8 Mart haftasında okunması bir gelenek haline gelen metinde 'Şiddetin her türlüsüne HAYIR' cümlesindeki hayır sözcüğünün büyük harflerle yazılması suretiyle politik mesaj verildiği ve aynı metinde 'son on yılda artan şiddet' ifadesiyle iktidar partisinin hedef alındığı gerekçesiyle bu açıklamayı okumamız engellendi. Bu kabul edilemez. Daha önce de aynı müdahale Medeni Kanunu’nun kabulü ile ilgili yapılan basın açıklamasında da karşımıza çıkmış, bu bakış açısının değişmeyeceği endişesi, müdahalelerin herhangi bir haklı sebebe dayanmaksızın soyut gerekçelerle devam etmesi ve bu şartlar altında çalışmanın hiçbir anlam ifade etmeyeceği nedenleri istifa kararı almamı gerektirmiştir.”