Veliler boyun eğmiyor: Okullarının imam hatipe dönüştürülmesine karşı 3 günde 5 bin imza!

Günlerdir suskun olan Beşiktaş Milli Eğitim Müdürlüğü talebin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geldiğini, kendilerinin de "uygundur" dediklerini açıkladı. İstanbul 4.Levent'teki İsmail Tarman Ortaokulu'nun imam hatipe dönüştürülmemesi için velilerin ve mahalle sakinlerinin mücadelesi büyüyerek sürüyor.

Serdar Nazım Yüce

İstanbul 4.Levent'te bulunan İsmail Tarman Ortaokulu'nun velileri ve Konaklar Mahallesi sakinleri, okullarının imam hatipe dönüştürülmesine karşı eylemde. Milli Eğitim'den İsmail Tarman Ortaokulu'nun imam hatipe dönüştürüleceğini öğrenen veliler, okul önünde imza kampanyasına başlamıştı. Veliler bugün, mahallelinin de yardımıyla 3 gün gibi kısa bir sürede topladıkları 5 bin imzayı, yaptıkları eylemle Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti. 

İsmail Tarman Ortaokulu bölgedeki tek ortaokul olma özelliği taşıyor. AKP'nin eğitime indirdiği 4+4+4 darbesiyle ortaokula dönüştürülen okulda daha önce de benzer iddialar gündeme gelmişti. Veliler, İsmail Tarman Ortaokulu'na oldukça yakın konumda olan ve geçtiğimiz yıl bir öğretmenin haksız yere açığa alınmasıyla büyük bir öğrenci direnişine sahne olan Yeni Levent Lisesi'nin imam hatipleştirilememesi üzerine İsmail Tarman Ortaokulu'na yönelindiğini düşünüyor.

Bugün çocuklarını okula bıraktıktan sonra okulun önünde eylem yapan yüzlerce veli ve mahalle sakini, burada bir basın açıklaması yaptı. 


'OLDUBİTTİYE GETİRMEK İSTİYORLAR'
Basın açıklamasını öğrenci velileri adına Bengü Bozkurt Doğan okudu. Doğan, "Bizler İsmail Tarman Ortaokulu velileri olarak sizlerle birlikte okulumuza sahip çıkmak için bir araya geldik" diyerek söze başladı. Okullarının imam hatipe dönüştürüleceğini birkaç gün önce öğrendiklerini söyleyen Doğan, "Herhangi bir öğrenci velisine sorulmadan verilen bu karar 2015-2016 öğretim yılının tamamlanmasına haftalar kala verilmiş böylece oldubittiye getirilmek istenmiştir" diye konuştu.

Tek isteklerinin, çocukların kendi seçtikleri okullarda, uygun bir eğitim görmeleri olduğunu belirten Doğan, "Bu mahallede, başka bir ortaokul bulunmamakla beraber, başarı oranı da yüksek bir okuldur. Böyle bir okulun dönüştürülmesini istemiyoruz. Bu çocuklarımızın en doğal hakkı olan eğitim hakkının elinden alınmasıdır. Bugün burada sadece İsmail Tarman Ortaokulu velileri yok, okulumuzun dönüştürülmesini istemeyen birçok eğitim hakkı savunucusu bizlerle birlikte okulumuza sahip çıkıyor" dedi.

PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ
Okullarının kimliğini korumak istediklerinin altını çizen Bengü Bozkurt Doğan, "Biz bu bölgede ve mahalle sakinleri olarak çocuklarımızın servislere binerek başka okullara taşınmasını istemiyoruz. Bu durum istediğimiz şekilde sonuçlanana kadar bu işin peşini bırakmayacağız.  Bu işin başından beri bize destek olan mahalle sakinlerine esnafa ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Veliler ve eyleme destek verenler, okulun kapısında açtıkları imza masasında son imzaları alarak, toplanan imzaları teslim etmek üzere Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne doğru yola çıktı. "Okuluma dokunma", "İmam hatip okulu istemiyoruz" ve "Eğitim hakkımız engellenemez" sloganlarıyla müdürlüğe doğru yürüyen velilerden seçilen bir heyet imzaları teslim etmek için binaya girdi.

Bekleyiş sırasında veliler soL'a açıklamalarda bulundu. Çocuğu 7'nci sınıfa giden bir veli, "Eğitim hakkımızın elimizden alınmasını kabul etmeyeceğim" dedi. Hakkın korunması için mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan öğrenci velisi, çocukların cumhuriyet değerleri içerisinde eğitim görmesi için burada bulunduklarını söyledi.

6'ncı sınıfa giden bir öğrencinin velisi ise, "Kesin bir şey yok denildi ama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan bilgiler var. Biz veliler olarak varız burada. Bir de mahalle sakinleri var, eylemlere destek olanlardan. Beraber yapıyoruz eylemleri" dedi. Amaçlarının seçtikleri şekilde, özgürce eğitim alabilmek olduğunu belirten öğrenci velisi, "Biz bu okula İsmail Tarman Ortaokulu diye başladık, imam hatip okulu olması için değil. Zaten böyle bir tercihimiz olsaydı o okullara yazdırırdık çocuklarımızı. Bu bir seçimdi ve seçtiğimiz şekilde devam etmesini istiyoruz. Kademeli bir geçişi de istemiyoruz. Mahallede başka ortaokul yok ama evre ilçelerde farklı okullar da var mesela, bu ihtiyacı karşılayan. Sanayi Mahallesi'nde, Gültepe'de var. Oradan gelen öğrenciler de var, imam hatipe vermek istemedikleri için çocuklarını" dedi. İsmail Tarman Ortaokulu'nda bin 100'ün üzerinde öğrenci olduğunu belirten veli, "Bu çocuklar hangi okullara yazdırılacaklar. Zaten sınıflar 40 kişi civarında bölgedeki okullarda. Buradan kaydı aldırdığımızı saysak bile nereye göndereceğiz çocuklarımızı?" diye sordu.

BAKANLIK İSTEDİ, İLÇE MİLLİ EĞİTİM ONAY VERDİ
İlçe Milli Eğitim ile yapılan görüşmenin ardından binadan ayrılan heyet, diğer velilere açıklamalarda bulundu. İlçe Milli Eğitim'deki yetkililerin resmen top çevirdiğini söyleyen heyetteki veliler, kendilerine "Milli Eğitim Bakanlığı'na olumlu görüş bildirdik, bu okulun imam hatip olması için" denildiğini kaydetti. Heyette yer alan bir veli, kendilerine okulun imam hatip yapılması için 30 imza verildiğinin söylendiğini aktardı. Veli, "30 imza var. Kimin verdiği belli değil. Başka da bir açıklamaları yok yetkililerin" diye konuştu. Öğrenci velisi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Arkadaşlar, bize talep olduğu söylendi. Talep halktan değil. Talep Milli Eğitim'den. Bize 'Milli Eğitim Bakanlığı bize dedi ki, Beşiktaş'ta bir imam hatip okulu açmamız lazım. Biz de inceledik, en uygun okulun İsmail Tarman Ortaokulu olduğuna karar verdik ve önerdik. Niye İsmail Tarman Ortaokulu diye sorduğumuzda da yanıt alamadık. Bölgenin en başarılı okulunun değiştirme amacınız ne? Arkadaşlar, karar verilmiş ama burada bizim sesimiz, gücümüz, birliğimiz çok önemli. Bu işin peşini bırakmazsak asla başaramayacaklar. Bundan emin olun. İçeridekiler de bunun farkında."