Türkiye'de dört kadından biri cinsel organının ismini bilmiyor

BM Dünya Nüfusu Raporu'nda bu sene yer alan istatistiklere göre, Türkiye'de her dört kadından biri cinsel organının ismini bilmiyor. Rapor, tam da Vikipedi'de "vajina" ve "penis" içeriklerinin sansürlenmesinin ardından geldi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) her yıl yayımladığı Dünya Nüfusunun Durumu Raporu, bu yıl 19 milyonu Türkiye’de olmak üzere dünya üzerindeki gençlere odaklandı. Rapora göre, dünyadaki genç nüfus şimdiye kadar en büyük sayıya ulaşmış durumda: 1.8 milyar genç var.

HER GÜN 39 BİN KIZ ÇOCUĞU ZORLA EVLENDİRİLİYOR

500 milyondan fazla gencin günde 2 doların altında hayatta kalmaya çalışmakta olduğu kaydedilen raporda, bazılarının ise böylesi bir yoksulluktan belki hiç çıkamayacakları yorumu yapıldı.

Yoksul ülkelerdeki gençlerin, giderek derinleşen dijital uçurumdan dolayı, modern ekonomilerde iş yapabilmek için gerekli teknolojik imkânların dışına itildiği aktarılan raporda, “Yüksek yoksulluk riskiyle karşı karşıya olmalarına rağmen gençler, her üç ülkeden ikisinde, ulusal yoksulluk azaltma stratejileri ve kalkınma planları hazırlanırken sürecin tamamen dışında bırakılmaktadır. Tüm insan haklarından tam anlamıyla yararlanmak milyonlarca genç için uzak bir hayal iken fevkalade kötü ihlaller birçoğu için norm haline gelmiştir. Her gün 18 yaş altı 39 bin kız çocuğu, çocuk gelin olmaktadır” denildi.

4 KADINDAN BİRİ CİNSEL ORGANININ ADINI BİLMİYOR

Yine raporda yer alan verilere göre; Türkiye, 19 milyon genç nüfusuyla, Avrupa’nın en genç nüfuslu ülkesi.

Genç nüfusun yüzde 14,2’si evli. Genç erkeklerin yüzde 5,5’i, genç kadınların ise yüzde 23,2’si evli. Buna rağmen 19 yaşın altındaki evli altı gençten ancak biri etkili gebeliği önleyici yöntem kullanıyor. 15-19 yaş grubundaki her bin kadın başına 28 doğum düşüyor.

Daha da kritik olan ise her 4 kadından 1'inin üreme organının ismini bilmediği gerçeği. Gençlerin yüzde 90’ı gebelik oluşma ihtimalinin olduğu zamanı bilmiyor. Türkiye’de 15-24 yaş arası her 10 gençten yalnızca biri HIV/AIDS konusunda doğru bilgiye sahip. Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölge, gençler arasında HIV yayılım hızının en yüksek olduğu yerler arasında yer alıyor.

VİKİPEDİ SANSÜRÜYLE DENK GELDİ

Raporda yer verilen Türkiye istatistikleri, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bir sansür uygulamasını akla getiriyor. Ttnet, ansiklopedik kaynak Vikipedi'deki "vajina" ve "penis" kelimelerine ulaşımı engellemişti. Bu durum kullanıcıların "vajina", "kadın üreme organları" başlıklarına ulaşamamasının ardından ortaya çıkmıştı. Bu durum herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın Ttnet'in kendi inisiyatifiyle bir sansür uyguladığı düşünülerek tepkiye yol açmış ardından da Ttnet konuyla ilgili bir açıklama yaparak, içeriklerin sansürlenmesinde kararın kendilerine ait olmadığını, "vajina" ve "penis" içeriklerinin Telekomünikasyon ve İletişim Bakanlığı kararıyla engellendiğini duyurmuştu.