TKP'den Polonya'ya protesto

Türkiye Komünist Partisi, Polonya'nın ülkedeki komünistlere dönük yargılamalarına karşı, Ankara'daki Polonya büyükelçiliği önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Polonya Komünist Partisi üyelerinin "komünizm propagandası yapmak" ile suçlanarak yargılanmasına tepki gösterdi.

Dünyanın her yerindeki komünist partiler benzer eylemler gerçekleştirirken, polis Ankara'da Polonya büyükelçiliği önünde yapılmak istenen eyleme izin vermedi.

Polonya'yı protesto eden TKP üyeleri elçilik önünde şu açıklamayı okudu:

Polonya Elçiliği’ne,

Geçenlerde yüzüncü yılına eriştiğimiz Büyük Sosyalist Ekim Devrimi insanın insanı sömürüsünü engellemeye dönük en büyük tarihsel adımdır. Ekim devrimi ile sosyalizmin kuruluşu, bu kuruluşun taşıdığı eşitlik ve aydınlanma olağanüstü bir deneyim olarak tarihe geçmiştir.

Emperyalist sistem sürekli sosyalizme düşmanlık beslemiş ve Sovyetler Birliği’ni yok etmek için elinden geleni yapmıştır. Bunların içinde Alman faşizminin 1941’deki Sovyetler Birliği’ne saldırısı en korkunç olanıdır ve tarihte görülen en büyük kıyıma işaret etmektedir. Bu süreçte Nazilerin Polonya’da işledikleri tarifsiz cinayetleri de tarih belgelemiştir.

1990’lardan bu yana Sovyetler Birliği ve Avrupa’da karşı devrime karşı cephenin dağılması sosyalizmin çözülmesiyle başlayan bir gericilik dönemini getirmiştir. Tekrar faşizmin ve ırkçılığın yükselmesi bu dönemin belirgin bir özelliğidir. Bu dönemde Avrupa’da çeşitli ülkelerde komünistlerin örgütlenmesi ve siyasi faaliyet sürdürmesi ise yasaklanmaya ve kriminalize edilmeye çalışılmaktadır.

Bu ülkelerin önde gelenlerden birisinin Polonya olmasından dolayı üzgünüz.

Polonya’da;

Sosyalist mirasın izlerinin siliniyor olunuşundan,

Tarihin bilinçli olarak çarpıtılmak istenmesinden,

Komünistlerle faşistlerin eşitlenmeye çalışılmasından,

Polonya Komünist Partisi’nin siyaset yapma ve örgütlenme hakkının engellenmesinden,

Bu faaliyetlerden dolayı komünistlerin yargılanması ve mahkûm edilmeye çalışılmasından dolayı kaygılıyız ve bu durumu protesto ediyoruz.

Türkiye Komünist Partisi Merkez Komitesi