Sebahat Tuncel: Kayyum darbedir, darbeye karşı direnmek en meşru haktır

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, belediyelere kayyum atanmasına karşı çıkarak, "kaymakam ve vali yardımcılarının belediyelerde ne işi var?" diye sordu. Tuncel, kayyum atamaları için "darbe" diyerek, "darbeye karşı direnmek en meşru haktır" dedi.

Sabah saatlerinde 28 belediyeye kayyum atanmasının ardından Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi’nde bir açıklama yapıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel tarafından yapılan açıklamada, belediyelere kayyum atamasının "12 Eylül darbesinden farklı olmadığı" belirtildi, “Bu darbeye karşı direnmek en meşru haktır” denildi.

Tuncel, “AKP Hükümeti belediyelerimize kendisine bağlı il ve ilçe başkanları gibi çalışan vali yardımcıları ve kaymakamları kayyum olarak atamıştır” dedi.
'POLİSLER 'YÖNETİME EL KOYDUK' DEDİ'
Tuncel, kayyum atanan belediyelere baskın yapan polislerin “Yönetime el koyduk” sözlerini ise şöyle değerlendirdi:

“Bu anlayış, 12 Eylül’de yönetime el koyan Yurtta Sulh Konseyi’nden farklı bir durum değildir. Bugün AKP Hükümeti kayyım atamasıyla benzeri bir yaklaşım sergilemiştir. Bizim için bu iki yaklaşım da aynıdır. Sadece Kürt halkının değil, Türkiye halklarının da bunu kabul etmemesi lazım. Bugün Kanun Hükmünde Kararnameler ile ülkeyi yönetenler, bu ülkeye hak ve özgürlükler sunamazlar.”

“Kaymakam ve Vali Yardımcılarının belediyelerde ne işi var?” diye soran Tuncel, “Bu belediyeler konusunda sorununuz varsa, halkın belediyeleri olmadığını iddia ediyorsanız hemen yarın seçimlere gidelim. Bu halk da iradesini ortaya koysun” dedi.

Bölgede AKP'nin "halk karşısında bir hükmünün kalmadığını" vurgulayan Tuncel, “AKP hükümeti halkın evini başına yıkan, sivilleri katleden devlet gücüdür. AKP, Kürdistan’da sadece vali ve kaymakamlarla kalmıştır, başkaca da hükmü yoktur” dedi.