Sağlıklı yaşam: Kapitalizmin suçlarını gizlemek için uydurulmuş mit

Hayat emekçilerin üzerine stres yüklüyor. Sağlık, kendi başına bir yaşam felsefesi ve uğruna yarışılacak bir meta halinde insanların önüne konuluyor. Kapitalizmde sağlık ve sağlıklı yaşam olanaklıymış gibi...

İlker Belek

Kapitalizm sağlığı ideolojileştirir. Bugün insan sağlığını bozan temel faktör kapitalizmdir.

Emek sömürüsü nedeniyle yaşamsal olanaklardan, sağlık hizmetinden yeterince yararlanamıyoruz. Hayat emekçilerin üzerine stres yüklüyor.

Bu gerçekliğin gizlenmesi ve işçi sınıfının, gerçek kurtuluşunu sağlayacak sınıf mücadelesinden uzaklaştırılması kapitalistler için özel mesai gerektiriyor.

Sağlık sınıflı toplumlarda hep ideolojik bir işleve sahip olmuştur. Bu kez de yukarıdaki amaçlara ulaşabilmek açısından mitleştiriliyor, ideolojileştiriliyor, sağlık, kendi başına bir yaşam felsefesi ve uğruna yarışılacak bir meta halinde insanların önüne konuluyor.

Bu mitleştirmeye sağlıklı yaşam deniliyor.

Kapitalizmde sağlık ve sağlıklı yaşam olanaklıymış gibi.

Her gün 850 metreyi 10 dakikada yürüyerek sağlıklı kalabilirmişiz.

HER GÜN 10 DAKİKA YÜRÜMEK

Sağlıklı yaşam mitini içselleştirmiş bir rapor birkaç gün önce İngiltere Halk Sağlığı ismini taşıyan ve İngiliz Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bir kurum tarafından yayımlandı: Her gün 10 dakika yürümenin orta yaştakiler için sağlık yararları.

Klasik bilgi sağlıklı kalmak için her gün 20 dakika yürümek gerektiği şeklindeydi. Ama bu rapor süreyi 10 dakikaya indiriyor, bununla da kritik başarılar elde etmek mümkün diyor.

Anlaşılan kapitalizm hayatımızı gasp ettikçe araştırmacılar da standartları düşürüp, kanaatkarlığın sınırını yükseltiyorlar.

Orta şiddette fizik aktivite saatte yaklaşık 5 kilometre hızla yürümek demek.

Sonuç şu: Her gün 850 metre 10 dakika içinde yürünecek.

Bu düzeydeki fizik aktivite yaşam kalitenizi artıracak, erken ölüm riskinizi %15 oranında azaltacakmış.

İnsanın "bu kadar mıymış" diyesi geliyor: Bunca obezitenin, kalp krizinin, moral bozukluğunun nedeni bu muymuş, suçlu ben miymişim?

Raporda günde 10 dakika 5 km hızla yürümenin herkesin yapabileceği bir aktivite olduğu özellikle vurgulanarak, bunun spor yapma olanakları olmayan yoksullar için hayat kurtarıcı etkileri ballandıra ballandıra anlatılıyor.

310 MİLYON STERLİN TASARRUF

Yapılan hesaba göre yoksul sosyoekonomik konumda ve 40-60 yaş grubunda yer alan 7 milyon insanın %10’unun bu işi yapması yılda 251 ölümü önleyecek ve 310 milyon Sterlin tasarruf sağlayacak.

Güzel değil mi? İşsizseniz, kazancınız yaşamanıza ancak yetiyorsa, kayıt dışı bir işte ölümüne çalışmak zorundaysanız, hafta sonunuz yoksa, geleceğinizi göremiyorsanız, Londra’nın kenar mahallelerinde suç oranının yüksek olduğu bir mekanda yaşıyorsanız, bunların hiç birisini kafanıza takmayın, kendinizi orta şiddette 10 dakika dışarıya atın.

Sağlıklı yaşamak tabi ki hak, ama herkesin hakkı

Sağlıklı yaşamak tabi ki herkesin hakkı. Ama zaten bu nedenle yoksula bu kadar, zengine şu kadar sağlık anlayışı kabul edilemez. Sağlığın kriterleri sınıfsallaştırılamaz.

Egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli, sağlığı bozan şeylerden (sigara gibi) uzak durmalı, sağlıklı ortamlarda yaşamalı, yeteneklerimize uygun bir işte çalışmalıyız.

Ama, toplumun istisnasız her bireyinin bütün bunlara hakkının olduğunu, sağlıklı yaşam koşullarını kapitalist üretim ilişkilerinin yok ettiğini, sağlıklı yaşamın sömürünün ortadan kaldırılmasına bağlı olduğunu bilerek ve bu nedenlerle de sağlığı toplumsal kurtuluş mücadelesinin içinde ele alarak.

Sağlıklı yaşam için sağlıklı bir toplumsal yaşam gerekir.


Kaynak:

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/fil...