Patronlar ikiyüzlülükte sınır tanımıyor: Plazalarda 8 Mart

İşte 2018 yılında Emekçi Kadınlar Günü'nü fırsata çevirmeye çalışan ikiyüzlü patronlar...

Haber Merkezi

Emekçi kadınların direnişinin sembolü olmuş bir gün 8 Mart. Bugünse kadın emekçiler fabrikalarda, okullarda, parklarda, mahallelerinde AKP gericiliğinin bin bir türlü haliyle mücadele etmeye devam ediyor. Patronların kaleleri olan plazalarda ise durum hiç farklı değil. Kreşi bile olmayan plazalarda iş güvencesinden yoksun bir şekilde çalıştırılıyor, bir taraftan annelik rolü dayatılıp diğer taraftan doğum iznini kullandıklarında performans bahanesiyle işten atılıyor kadın emekçiler. Patronlar ise 8 Mart’ın emekle olan bağlarını koparmak için tüm imkânlarını seferber ediyor, attıkları maillerle, yaptıkları reklam ve kampanyalarla göz boyamaya çalışıyorlar. İşi kapıda güllerle karşılamaya kadar vardırıyor hatta kimileri. 8 Mart’ları anneler günü ile sevgililer günü arasına sıkıştıran satış stratejileri son yıllarda değişen bir "pazarlama" taktiğine dönüşmüş durumda. Artık patronlarımız doğrudan 8 Mart’ı pazarlıyor. İşte 2018 yılında Emekçi Kadınlar Günü'nü fırsata çevirmeye çalışan ikiyüzlü patronlardan bazıları:

Turkcell

Çocuk istismarcısı Ensar Vakfı'nın sponsoru Turkcell lütfediyor ve 8 Mart’ta kadınlara bedava internet hediye ediyor.

Boyner

Ucuz kadın emek gücü sömürüsünün en yoğun olduğu hazır giyim sektörünün “kurucu babası” Boyner Grubu "Kadınlar ne ister", "Seç", "Kadınlar yaşasın" gibi sloganlarla 8 Mart’ı şölene çeviriyor. Tüm hazır giyim sektörü, fason atölyelerinde kız çocuklarının ucuz emeği üzerinden dönerken Ümit Boyner çocuk istismarına karşı 8 Mart’a özel demeçler veriyor.

DenizBank

DenizBank Genel Müdür Yardımcıları kendi deyimleriyle “Yılın en tatlı günü"nü kadın çalışanları kapıda güllerle karşılayarak kutluyor. Yılın kalan acı günlerindeyse yüzlerce emekçiyi işten çıkaran DenizBank, yasal zorunluluğu olduğu halde kreş imkanı sunmazken, Genel Müdürlük binasının tam karşısında olan cami yetmediği için mescit açmıştı. 

Garanti Bankası

Emekçiler üzerindeki baskısını her geçen gün artıran, mobbing ve sömürüye boğduğu şubelerde devrim yaptığını iddia eden Garanti Bankası "8 Mart Kadınlar Günü” için hazırladığı Bonus ve Miles&Smiles kredi kartı kampanyalarıyla kart sahiplerine müjde vererek, kâr fırsatçılığını ihmal etmiyor.

Yapı Kredi

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), 8 Mart Perşembe günü tüm gün süren bir etkinlikle Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor. Geçtiğimiz Ekim ayında Yapı Kredi Bankası'nda çalışan banka emekçisi Nadide Kısa beyin kanaması sonucu yaşamını yitirmişti, Kısa'nın arkadaşları beyin kanamasına iş yerindeki mobbingin neden olduğunu açıklamıştı. Konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan Yapı Kredi Bankası yüzsüzce başsağlığı mesajı yayımlarken, aynı yüzsüzlükle 8 Mart'ta Dünya “Kadınlar Gününü” kutluyor.

HSBC

Geçmişte tazminat vermemek için sudan sebeplerle emekçileri işten çıkaran HSBC, 8 Mart'ta “Kadınlar Günü'nde kendine biraz zaman ayır” diyerek kadın çalışanlarına 2 saatlik bir mola hediye ederek lütfediyor.

ING Bank

Twitter hesabından "Kadın çalışana iş mülakatında çocuk sahibi olmayı düşünüyor musun? sorusunu sormak bence şiddettir. Kabul edilemez, Erkeklere soruyor muyuz?" diye duyar kasan Pınar Abay’ın ING’si “8 Mart’ta Cesaretten Yana” sloganıyla çıktı podyuma. Oysa Pınar Abay’ın haksız gerekçelerle işten atılan eski bir kadın çalışanın söz konusu tweet’e gösterdiği tepkiye bile cevap verecek cesareti yoktu.

Filli Boya

Filli Boya markasını üreten Betek Boya ve Kimya San. A.Ş.,  geçtiğimiz senelerde özellikle sosyal medyada çok ilgi gören reklamlarla gündemdeydi. Bu günlerde “Mucizemsin” isimli bir reklam filmiyle ekranlardalar. Geçtiğimiz yıl Özgecan üzerinden prim yapmaya çalışan, milli boya olmakla övünen, Türkçe Olimpiyatları sponsorluğunu yapan Filli Boya, bu yıl da vicdanları sömürmeye hazır bir görüntü verdi.

Ernst & Young

Emek sömürüsünün belki de en yoğun olduğu denetim sektörü firmalarından Ernst & Young (EY), Mor Çatı’ya destek vererek kadın çalışanlarına çanta hediye edip "Sağlık ve mutluluk dolu günlerde kullanmalarını" söylüyor.