Orhan Pamuk ile Elif Şafak, Guardian için konuştu: AKP başarılı!

Nobelli yazar Orhan Pamuk ile Elif Şafak Guardian gazetesi için konuştular. Benzer görüşleri dile getiren Pamuk ve Şafak, AKP'nin ticarette, diplomaside, siyasette başarılı olduğunu söylediler.

Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un "Masumiyet Müzesi"ni Londra’ya taşımasına ilişkin Guardian’a bir yazı yazan ve Pamuk’la konuşan Elif Şafak, Türkiye siyasetine de değindi.

Pamuk, AKP'nin 'başarılı ama taklitçi' olduğunu söyledi.

AKP’nin ticaret, diplomasi ve siyasette başarılı olduğunu vurgulayan Pamuk, mimaride Osmanlı’yı taklit ettiğini ifade etti.

Kendisinin de Pamuk gibi siyasete hevesli olduğunu söyleyen Elif Şafak, “Günümüzde eleştirel bir şey söylemeye cesaret eden herkes ‘hain’ ya da ‘millet düşmanı’ olarak yaftalanıyor” dedi. Türkiye’deki medyayı eleştiren Şafak, “Türkiye’deki her şair, yazar, gazeteci ya da akademisyen, kitap, yazı, tweet, hatta retweet yüzünden bile sosyal medyada linç edilebileceğini, ana akım medyada şeytanlaştırılabileceğini, hakkında dava açılabileceğini, hatta hapse girebileceğini bilir” ifadesini kullandı.

"AKP’nin kendisini topluma hem İslami hem de modern bir biçimde sunmak istediğini" söyleyen Pamuk, “Bunu ticarette, diplomaside ve siyasette başarılı bir biçimde gerçekleştirdiler. Ama mimaride yaptıklarına bir bakın. Camiler klasik Osmanlı mimarisinin kötü taklitlerinden biri” diye konuştu. Pamuk’la benzer görüşleri dile getiren Şafak, “Türkiye’deki sonsuz ironilerden biri de muhafazakârların, diğer ülkelerdekinin aksine geçmişi korumaktan çok, yok etmesi” dedi.