Mevlüt Uysal AKP'nin tüm özelliklerini bünyesinde barındırıyor: Piyasacı, yasa tanımaz, yobaz...

İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı koltuğuna en yakın isimlerden birisi olarak adı öne çıkan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AKP'nin piyasacı ve gerici özelliklerini bünyesinde barındıran bir isim. Sivas katliamı sanıklarının avukatı, kamu arazisini TÜRGEV'e peşkeş çekmesi, bürokratlarının "FETÖ"den tutuklanması dikkat çeken özellikler olarak öne çıkıyor.

Haber Merkezi

Kadir Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından kulislerde bu koltuk için pek çok isim anıldı. 

Öne çıkan isimlerden birisi de Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın "ilçe belediye başkanlarından biri olu" demesi de, gözleri yine Mevlüt Uysal'a çevirdi. 

Pek kimdir Mevlüt Uysal? 

En önemli özelliği, AKP'nin tüm yapısal özelliklerinin bünyesinde barındıran yani AKP zihniyetiyle asla doku uyuşmazlığı yaşayamayacak bir isim olması. Piyasacı, yasa tanımaz, kamu arazilerini yandaş kuruluşlara eli titremeden peşkeş çekebilen, gerici, katliam sanıklarının avukatı... Tüm bu özellikleri, Mevlüt Uysal'ın AKP içerisinde öne çıkmasında etkili oluyor. 

SİVAS KATLİAMI SANIKLARINI AVUKATI 

İstanbul Hukuk mezunu olan Mevlüt Uysal, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 sanatçı, yazar ve şairin katledildiği katliama ilişkin davada, sanıkların avukatlığını üstlenmişti.

BİLAL ERDOĞAN'A YAKIN BİR İSİM

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın büro ortağı, yine AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop'un hemşehrisi olan Mevlüt Uysal, Bilal Erdoğan'la yakın ilişkisiyle tanınıyor. 

Uysal'ın adı, belediye başkanı olduktan sonra Başakşehir'deki kamu arazisini Bilal Erdoğan'ın vakfı TÜRGEV'e peşkeş çekmesiyle gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile kızı Esra Albayrak’ın yönetim kurulunda olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) Başakşehir’de kurulan olan İbn-i Haldun Vakıf Üniversitesi’nin 606 milyon liralık arazisi 3 milyon liraya 30 yıllığına tahsis edilmişti.

Maliye Bakanlığı’nın resmi belgesinde hazineye ait görünen Başakşehir’deki arazi, TÜRGEV’e sadece 30 yıllığına tahsis edildi.

Başakşehir’deki 779 dönüm arazi için 2015'in Şubat ayında TÜRGEV’in eğitim, öğretim ve öğrenci yurdu amacıyla kullanması için irtifak hakkı tesisi talep edildi. Arazinin bedel tespit raporunda değerinin 606 milyon 650 bin 294 TL olduğu kaydedildi.

CHP BAŞAKŞEHİR İLÇE BAŞKANI: KANUN TANIMAZ BİR BAŞKAN

CHP Başakşehir İlçe Başkanı Özgür Karabat, "Mevlüt Uysal belediye başkan olduğundan bugüne kadar kanun tanımazlıkla ünlenmiş bir avukat" dedi. 

BÜROKRATLARI "FETÖ"DEN TUTUKLU

Mevlüt Uysal, Fethullah Gülen cemaatine yarım ve yataklıkla da suçlanan isimlerden birisi. Uysal'ın en önemli bürokratlarından olan Başakşehir İnşaat A.Ş.'nin Genel Müdürü "FETÖ"den tutuklu. Başakşehir Belediyesi iştiraki olan Başakşehir İnşaat AŞ'nn genel müdürü Fatih Cengiz, 23 Şubat 2016’da gözaltına alınmış, 3 Temmuz 2017’de "FETÖ"ye finans sağlama suçu nedeniyle altı yıl hapse mahkum olmuştu.

Uysal'ın avukatlarından birisinin de "FETÖ" irtibatı nedneiyle suçlandığı söyleniyor. AKP'li Başakşehir Belediyesine yüksek ücretlerle hukuk hizmeti veren Av. İrfan Öge'nin cemaat kuruluşlarıyla şüpheli para trafiği olduğu iddia edildi. İrfan Öge'nin aynı zamanda Gülen'in çiftliğinin parasını ödeyen Katırcıoğlu ailesinin avukatı olduğu ortaya çıktı.

PAZARTÜRK DAVASI

İstanbul Başakşehir Belediye Meclisi 2015 yılı ocak ayında gerçekleşen toplantısında Başakşehir’deki Pazartürk arazisinin “satışı" için Mevlüt Uysal'a yetki vermişti. Bölge halkı, bu yetki devrinin iptali talebiyle eylem yapmıştı. Başakşehir’de yer alan Pazartürk, toplam 35 bin metrekarelik alan üzerinde kurulmuş bir entegre tesis idi. 600 esnaf, tekstil ve gıda ürünlerinin satışlarını tezgahlarında yapıyordu. Bu dev pazar tesisini satmak için kolları sıvayan Mevlüt Uysal, meclisten yetki almıştı. 

İLÇEYİ KİPTAŞ'A PEŞKEŞ ÇEKTİ

Nurol Evleri çevresinde başlayan Kiptaş Vaditepe projesinin, Başakiehir'i kuşattığı, belediyenin buna zemin hazırladığı iddiaları hız kesmeden devam ediyor.

Üstelik Kiptaş inşaatlarına ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) onayı almadan başladığı öne sürülüyor ve belediyenin her türlü düzenlemeyi Kiptaş'ın çıkarına uygun şekilde hazırladığı ifade ediliyor.

Bu inşaatlara karşı açılan davalarda, bilirkişi raporları "Parsele verilen fonksiyonun yoğunluğunun olumsuzluklar getirdiği, dava konusu planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına uygun olmadığı" kanısını taşıyor. Tüm bunlara rağmen Başakşehir'de inşaat firmalarına sunulan rant hız kesmiyor.