Kömürlü termik santral için her yol mubah

Eskişehir’e yapılması planlanan kömürlü termik santralle ilgili AKP hükümeti kendi koyduğu kuralları bile ezip geçiyor.

soL Haber - Eskişehir

Geçen hafta Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Toprak Koruma Kurulunda tarım arazilerinin vasfını kaybetmesi için yapılan oylamaların yeter sayıları değişti. Daha önce 2/3 çoğunlukla yapılan kabul işlemi 3/5 çoğunluğa düşürüldü. Buna ek olarak kamunun enerji ve ulaştırma yatırımlarında salt çoğunluk yeter hale getirildi.

4 Ocak 2018 tarihinde yapılan Eskişehir İl Toprak Koruma Kurulu toplantısında 6 üye kabul oyu verirken 4 üye ret oyu vermiş ve böylece 2/3 yeter sayısı sağlanamamıştı. Buna rağmen Eskişehir Valisi ilgili sahanın tarım arazisi olmaktan çıkarıldığı kararının oy çokluğu ile alındığını belirten karar metnini yazmıştı.

Bu toplantının ardından ilginç gelişmeler oldu. İlk olarak 24 Ocak 2018 tarihinde  Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmeliğin 6/c maddesi  Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından değiştirilerek tarım arazilerinin imara ve yatırımlara açılması için gerekli 2/3 nitelikli çoğunluk  3/5’e düşürülmüş,  kömürlü termik santral gibi kamuya ait enerji projelerinde istisna hükmü getirilerek “tarım dışı kulanım izni” kararı için toplantıya katılanların çoğunluğu ile bu kararın alınabileceği hüküm altına alındı. Akabinde Valilik ilgili alanın yüzölçümünün bin 125 hektar iken, 893 hektar olarak değiştirildiğini belirterek gündem değişikliği yaptı ve Toprak Koruma Kurulunu tekrar toplantıya çağırdı.

Daha önce hayır oyu veren Odunpazarı Ziraat Odası yetkilisi yerine, Eskişehir Ticaret Borsası Meclis Başkanı, verdiği kabul oyu çalıştığı kurum ve ilgili sahada arazisi olduğu gerekçesi ile çokça tartışılan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karaş yerine ilgili fakültenin dekanı toplantıya çağrıldı. Bugün yapılan toplantı sonucu 6 kabul oyuna karşı 3 ret oyu çıktı. Bu sonuca göre ilgili saha tarım dışı kullanıma açılmış oldu.

Daha önce 26 Ocak’ta yapılması planlanan santral ihalesi 7 Mart’a ertelenmişti. Ertelemenin ardından gelen yönetmelik değişikliği, ÇED raporunun askıya alınması ve yeniden toplanan Toprak Koruma Kurulu Enerji Bakanlığı’nın yeni ihale tarihine kadar ihale ile ilgili bütün eksikliklerin tamamlanması konusunda baskı yaptığını gösteriyor.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer yaptığı açıklamada ilgili yönetmeliğin Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın baskısıyla değiştirildiğini belirtmişti. Benzer şekilde DSİ ve Tarım İl Müdürlüğü’nün daha önceki görüşlerinin tersi yönünde oy vermesi, yerel basında yer alan Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürünün kurum içi toplantıda “Termik santral aleyhine propaganda yaptırmam” şeklindeki beyanları AKP Hükümetinin  enerji patronları için Eskişehir’e dört koldan saldırdığını gösteriyor.